0

Т рима младежи са признати за виновни за убийството на българския студент Габриел Стоянов в британската столица, предаде NOVA. 21-годишният сънародник издъхна миналия ноември, след като бе нападнат с нож на лондонската улица "Бромли роуд", докато се прибира към дома си късно вечерта.

18-годишният Алфи Кибъл и 17-годишното момче, намушкало Стоянов, са получили доживотни присъди, съобщи майката на Габриел - Марияна Петрова, която бе в съдебната зала по време на продължилия с месеци процес.

Името на 17-годишното момче не може да бъде съобщено, тъй като е непълнолетно, както и на третия, участвал в нападението, който бе осъден на 6 години и 8 месеца затвор.

Според съдебното решение Кибъл може да пледира за намаляване на присъдата след най-малко 14 г. и девет месеца зад решетките, а физическият извършител на убийството - след 15 г.

Габриел Стоянов изгуби живота си миналата година през ноември. Той засича нападателите си в автобус. По това време те са на 14, 16 и 17 години. Между тях възниква разправия, след което българинът слиза, а тримата продължават да се возят още две спирки. Стоянов и приятел, с когото е бил, влизат в заведение за бързо хранене, а нападателите отиват в дома на единия от тях и вземат бутилка, верига за мотор и нож. Въоръжени с тези предмети, те причакват българина на излизане от заведението и го атакуват.

Представени по време на процеса записи от улични камери показват, че студентът леко се стъписва, когато ги вижда, но продължава да върви към дома си. Първоначално е атакуван с бутилка от най-малкия, след това с верига от най-големия и накрая третото момче му нанася фатален удар с нож в гърдите. Тримата бягат, а Стоянов умира на следващия ден в болницата.