0

Д вама български граждани са предадени на съд от прокуратурата в град Арта, Гърция. Те са заловени, след като две гръцки пенсионерки подали оплакване, че са били излъгани да платят общо 57 000 евро. Измамниците ги подвели по добре познатата вече у нас схема – пострадал при катастрофа близък, за когото трябва да се плати на лекаря за спешна животоспасяваща операция.

След като са издирени и заловени, мошениците се оказали двама български куриери на ало- измамници.

Част от задържаните парични средства на ало-измамници.

 Част от задържаните парични средства на ало-измамници.
posthes.gr

Паприкаш

Жертвите им са получавали телефонни обаждания от непознати за тях лица, представящи се за лекари. Поискали им пари уж за спешна операция на катастрофиралото им дете. По този начин едната жена дала 50 000 евро, а другата измамена 7000 евро. По телефона с тях разговарял първо мъж на развален гръцки, а след това жена виела на умряло и говорела на английски, обяснявайки, че било страшно, рязани са ламарини, колите са смлени на паприкаш, а хората в тях сериозно пострадали.

Въртачи

От предварителното разследване, което продължава да проверява и други измами, е установено, че българите са част от по-голяма престъпна организация, която върлува на територията на Гърция. Към нея има т.нар. въртачи, които дори не са в България, а се намират на територията на Румъния, откъдето набират произволни гръцки номера и проявяват артистизъм, разигравайки постановки, че са лекари, полицаи, съдии, прокурори и т.н. Продължават да се издирват останалите участници в групата. Не се съобщава дали към момента е търсено съдействие от българските власти. Двамата задържани наши сънародници са на 54 и 25 години. Срещу тях има преписка за участие в престъпна организация и за измама, за която ще бъдат изправени пред съда в град Арта.

Група мургави българи, които мамят гърци.

 Група мургави българи, които мамят гърци.
posthes.gr

5 крупни наши мошеници пред Темида

Петима крупни български измамници, опоскали над 120 000 евро от спестяванията на гръцките пенсионери, бяха задържани в средата на април в Гърция. Те са обвинени като част от организирана престъпна група и вече са изправени на съд. След разпореждане на първоинстанционната прокуратура в Нафплио бяха оповестени и данни за самоличността им, както и техни снимки. Членовете на групата са българи, които системно изнудвали възрастни граждани в цяла Гърция. Според разследващите общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит.