0

С офийският районен съд отряза Иван Белишки в желанието му да се яви на изпити, оставяйки го в ареста.

Синът на кмета на Панагюрище Никола Белишки - Иван, бе арестуван след схватка с депутата от „Възраждане“ Стоян Таслаков през седмицата в столицата. Според държавното обвинение при спречкването Белишки извадил и пистолет и заплашил народния представител с убийство.

Образование

Вчера да чуят определението на магистратите в съда бяха дошли бащата на младежа и неговата млада съпруга. Защитата настоя Белишки син да бъде пуснат, тъй като следвал право и имал да взима изпити. От държавното обвинение контрираха, че именно заради факта, че учи за юрист, не би следвало да нарушава обществения ред и законите на страната. Пред магистратите младежът се оправда, че семейството му било репресирано от партия „Възраждане“ в продължение на година. Оплака се и че полицаи го били удряли с електрошок. Според защитата му пистолетът, който се твърди, че е насочил, е газов и дори не бил зареден. Нямало и конкретна изречена фраза, с която го е заплашил вербално.

Опасност

Районните магистрати обаче прецениха, че има данни младежът да е извършил деянието. Освен това е налице и реална опасност от извършване на престъпление. Двете закани били извършени в светлата част на деня, като при втората използвал оръжие. Според СРС е налице висока степен на обществена опасност както на деянието, така и на самия Белишки. Освен това Белишки и Таслаков живеят в един район. А след конкретното деяние Белишки син продължил да сипе закани срещу народния избраник и във Фейсбук. Определението не е окончателно и може да се атакува пред СГС.