0

„Моля за домашен арест. Майка ми е инвалид, трябва да й давам лекарства и да рина сняг. Скоро времето ще се развали. В същото време и детето ще е до мен и ще мога да си го виждам“. Така 39- годишният Димитър Любенов, който причини катастрофата на околовръстното на 25 септември, убивайки човек, пробва да омилостиви Софийския градски съд и да си издейства по-лека мярка за неотклонение.

В началото на съдебното заседание защитата му обяви, че малолетното му дете е болно и не може да посещава детска градина. Болната майка на обвиняемия отново беше спомената. Защитата му вметна и че обвинението му за умишлено причинено ПТП е с цел да се утежни правното му положение. Според защитничката полицаите, които, според обвиняемия, го ескортирали, имали пряко отношение към извършеното от Любенов.

Малко след жестоката катастрофа Любенов и защитата му Ива Борисова обявиха, че пътни полицаи получили подкуп, за да ескортират Любенов. Материалите по това производство са отделени. От държавното обвинение обявиха, че няма данни униформените да имат общо с ПТП-ТО. Прокуратурата настоя Любенов да остане в ареста. Съдът не се трогна от молбите на обвиняемия и го остави в килията. В мотивите си магистратите записаха, че Любенов е трябвало да се съобрази с факта, че има болна майка и малко дете, преди да се качи на автомобил след употреба на алкохол и кокаин.

Експертиза показа, че джигитът е шофирал 1,73 промила алкохол. Скоростта му преди удара е била 195 км/ ч при 80км/ ограничение. Спирачен път няма. Според магистратите Любенов не е направил дори опит да промени траекторията на автомобила си.

Съдът не се съгласи и с довода, че т.нар. ескорт на униформените е причина за катастрофата. Според съда причината е високата скорост и употребата на алкохол и наркотици. Магистратите отчетоха и факта, че преди трагедията Любенов е бил санкциониран многократно заради превишена скорост.

Деянието и дееца са с висока обществена опасност, отсече съдът. Ако е на свобода, има опасност да извърши друго престъпление. Определението не е окончателно.