0

Ш ест години затвор потвърди Бургаският апелативен съд за Георги К., който, шофирайки пиян с 0.94 промила, уби по непредпазливост полицая от Стара Загора Тодор Тодоров, съобщи „Флагман“.

Въззивният състав потвърди и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 г. Катастрофата е от 2 декември 2020 г. в землището на с.  Радево, община Нова Загора. 

Около 20 ч. Георги потеглил от Тополовград за Стара Загора с автомобил БМВ. Малко по-рано същата вечер по същия път, движейки се в посока от с. Радево към с. Сокол, преди ляв завой по посоката му за движение лек автомобил самокатастрофирал, като навлязъл в лентата за насрещно движение, напуснал платното и се преобърнал в лявата канавка. От другата страна на платното бил полицейски  екип от Нова Загора, който пристигнал на произшествието с автомобил, спрян на десния банкет по посока на движение към с. Сокол.

Скорост

Към 21 ч. Георги, движейки се от с. Сокол към с. Радево, навлязъл в десния за него завой със скорост от около 109 км/ч. Поради превишената и несъобразена с пътните условия скорост той загубил контрол над управлението и навлязъл в лентата за насрещно движение и левия за него банкет. Колата се завъртяла частично около вертикалната си ос и масивно, челно се ударила в полицейския автомобил. 

Удар

В резултат от удара патрулката се придвижила назад, от което последвал втори масивен удар между задната повърхност и полицейския служител Тодор Тодоров, който в този момент се намирал зад автомобила. Тялото на полицая паднало върху платното на разстояние 20 м от мястото на втория удар. Тодоров получил значителни травматични увреждания по тялото, изпаднал в травматичен и хеморагичен шок, както и в мозъчна кома. Починал в МБАЛ „Д-р Ив. Селимински“ - Сливен въпреки усилията на лекарите да спасят живота му. 

Близките на жертвата поискаха 15 г. затвор. Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС.