1

А дминистративният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразна заповедта за задържане на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, съобщи адвокатът му Валентин Димитров. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

Делото, по което е решението, е образувано по жалба на задържания, в която той е поискал да бъде отменен арестът като неправилен, незаконосъобразен и постановен при допуснати съществени процесуални нарушения, предаде БНР.

Заповедта за задържане, била издадена в нарушение на чл.74, ал.2 от ЗМВР, тъй като в преписката не се сочели никакви фактически обстоятелства, които да сочели доказателства за извършено престъпление, е преценил съдът.

Не съществувало и последващо допълнително излагане на мотиви относно задържането, а Административният съд приема, че е било ограничило и правото му на защита. В заповедта за арест не се съдържали надлежно формулирани фактическите основания за задържането, а такива изобщо липсвали в административната преписка.

По тези съображения съдът е приел,  че били допуснати и съществени процесуални нарушения, които в съществена степен ограничили възможността на задържания да разбере кои били причините за ареста и да се защити.

По делото не били представени и доказателства за причините за задържането, което правело ограничаването на свободата на придвижване незаконосъобразно.

Решението на Административния съд не освобождава от ареста Георги Георгиев, тъй като в момента той е задържан със съдебно решение с мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточни адвокат Димитров. То обаче му дава право да съди държавата за неправомерни действия спрямо него, поясни защитникът.