0

В Разлог е тихо и тъжно. Жителите на града все още са в шок от смъртта на своя съгражданин - старши лейтенант Венцислав Дункин, който загина в петък в самолетна катастрофа край Граф Игнатиево. 

ТРАГЕДИЯТА „ГРАФ ИГНАТИЕВО”: Вижте кадри от самолетната катастрофа! (ВИДЕО)

Събота бе Ден на траур в цялата община, а знамената на сградата на община Разлог бяха свалени наполовина. „Момчето стягаше сватба след броени дни - на 21 септември, жена му е лекар от Плевен, чухме, че е бременна. А вместо сватба сега близките му ще трябва да организират погребението на Венци. Скърбим и с тях, и с жена му за този човек, който преследваше мечтите си и ни караше да се гордеем с постиженията му“, споделиха съседи на почерненото семейство пред „Телеграф“. Те имат и много въпроси заради случилата се трагедия – кой е отговорен за катастрофата, ще има ли обективно разследване, ще бъдат ли наказани виновните, ако има такива.

КМЕТЪТ НА ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ: Загиналите пилоти няма да бъдат забравени! (ВИДЕО)

Младоженци 

Наскоро младоженците са били в Разлог, за да правят последни уточнения по сценария на сватбеното тържество. Двамата очаквали и първото си дете. За всички в Разлог смъртта на Венци наистина е огромна трагедия. Защото си отиде от този свят младеж в разцвета на силите си. „Готвеше сватба, искаше да се задоми. Добър човек, професионалист, който изпитваше голяма любов към небето. Градът е потресен от случилото се. Бог да го прости, светъл да е пътят му! За мен държавата ни е в аморфна ситуация, няма политическа стабилност, а това дава своето отражение във всяка система на обществения ни живот, нещата изглеждат нестабилни, а това води и до грешки. И важи и за авиацията ни - има ли добра техника, правят ли се необходимите летателни часове, купуват ли се нови и надеждни машини“, каза вчера за „Телеграф“ кметът на община Разлог - Красимир Герчев.

ТРАГЕДИЯТА „ГРАФ ИГНАТИЕВО”: Загиналият пилот ст. лейтенант Дункин стягал сватба, чакал бебе

Венцислав Дункин е учил от първи до осми клас в Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог. Беше уникален човек, който никога не се отказва да преследва целите и мечтите си, твърди Илиан, който бил съученик на загиналия пилот. Двамата често седели и на един чин. Като тийнейджър Венци започнал да организира нещо непознато за района на Разлог - еърсофт, което е военна симулация за тренировка на армията, измислена от японците след тяхното обезоръжаване.

Мечти

„Беше някъде след седми клас. Той, брат му Славчо, който е две години по-голям и също е пилот на хеликоптер в Гранична полиция, както и баща им Атанас - бивш военен, който после стана полицай, правеха цялата подготовка за тези игри. Разделяхме се на два отбора - имахме пушки с топчета, каски, маски, камуфлажни дрехи. Беше като на истинска война, играехме в гората. Забавлявахме се истински. Това продължи няколко години“, спомня си Илиан. Още тогава и двамата братя знаели какви иска да станат - полицаи или военни. Нямали никакви колебания в този свой избор. Венци заминал за Долна Митрополия да учи след 2015 година, когато завършил училището в Разлог. Според Илиан той бил нещо като бунтар срещу системата, непримирим бил към несправедливостта. Каквото смятал за правилно, това правел неговият съученик. 

„За мен Венци е момчето, което винаги успява. Не вярвам, че вече го няма, затова не говоря за него в минало време. Това, че стана старши лейтенант само на 28 години, също казва всичко за него, за амбицията му, за ученията му, за знанията му“, каза още Илиан.

Семейството

Майката на Венцислав Дункин е заместник-управител на голяма търговска верига в град Разлог, баба му и дядо му пък от много години стопанисват магазин за пердета и дрехи в центъра на града. „Цялата фамилия са много възпитани, кротки и добри хора. Кончината на това момче е огромна загуба за нас“, категорична е Христина Манова, която е директор на Историческия музей в Разлог. 

С отлични впечатления от Венци и брат му Славчо е директорът на училището им в града - Росица Тумбева. И двамата избрали професия, която не е много традиционна за този край – да станат летци. „И са прекрасни летци. Гордеем се с тях. Първо брат му стана пилот, после и Венци. Аз бях класна на Славчо, но познавах и Венци. Лесно се общуваше с тях, възпитани и скромни ученици бяха“, твърди Росица Тумбева, която е преподавател по биология. Тя е виждала в града Венци и жена му, когато идвали да видят близките на младия мъж. Готвели се за сватба, а дошла тази ужасна трагедия, в която загина пилотът. „Много е тежко, всички в училище го усетихме като удар, шокирани сме. Но съдбата понякога е жестока. Възхищавахме се и на двете момчета, че са летци, защото да избереш тази професия трябва да имаш много сили, дисциплина, подготовка, психика. Славчо и Венци летяха високо в мечтите си“, каза още тя. 

Урок 

„Животът е кратък път към градината на вечността! Безмълвни и съкрушени оставаме пред неочакваната загуба, която ни кара да разтворим страниците със светли спомени, за да приемем смъртта - най-трудния урок за научаване! Скърбим за ст. лейтенант Венцислав Ат. Дункин от випуск 2015. Почивай в мир, Венци, и лети сред звездите!“, това написаха от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ на своята фейсбук страница в знак на почит и признателност към делото и паметта на младия и толкова талантлив пилот от град Разлог.