0

С пециално разследване на Dubai Unlocked показва къде българката Ружа Игнатова, позната с прозвището "криптокралицата", е криела част от заграбените милиони долари и в какво е инвестирала.

Същото разследване показва и как Дубай се е превърнал в убежище за Игнатова и близо дузина от нейните сътрудници, дори когато Обединените арабски емирства се стремят да изчистят имиджа си на убежище за престъпници и измамници.

През пролетта на 2015 г. обвинената българска измамница с криптовалута Ружа Игнатова натрупа състояние чрез продажба на фалшива цифрова валута.

iStock/ФБР

Тя основа OneCoin, базирана в София фирма, която претендираше да издаде криптовалута, която тя обяви, че ще бъде „номер едно“ в света.

НЯМА БЯГСТВО ОТ ТЕМИДА: Осъдиха българка за участие в криптоизмамите на Ружа Игнатова

Международни следователи по-късно ще го свържат с пирамидална схема от 4 милиарда долара с повече от 3,5 милиона жертви по целия свят.

Кралицата на криптовалутите: Гърция с операция по залавянето на Ружа Игнатова

Докато се готви да стартира бизнеса си в САЩ и потенциално да привлече повече нищо неподозиращи инвеститори, Игнатова и някои от нейните съдружници се установяват в Дубай, финансовия център на Обединените арабски емирства.

Там тя е основала фиктивни компании и е открила банкови сметки, за да получава и за които се твърди, че пере пари, прехвърлени от инвеститори в OneCoin.

Подобно на нея дузина ключови фигури в скандала са инвестирали в недвижими имоти в Дубай.

Карл Себастиан Грийнуд, с когото Игнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през януари 2017 г. за вила в богат квартал на Дубай.

Финландският бизнесмен Кари Валрос, който се представя като "европейски посланик" на "УанКойн", е притежавал до седем апартамента и вила в емирството.

Стефан Щайнкелер, един от основните промоутъри на фалшивата криптовалута, притежава поне два апартамента, които доскоро е отдавал под наем на един от братята си, който също е в основата на измамата.

Бившият люксембургски шпионин Франк Шнайдер, който е координирал връзките с обществеността на "УанКойн", е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с площ 270 кв. м през 2018 г., малко преди да стане обект на разследването на американските власти, които подозират, че той е "предоставил поверителна полицейска информация" на Игнатова, за да й помогне да избяга.

През декември 2019 г. Игнатова е сложила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала своя пентхаус, без да разкрива името на посредника, който се занимавал с продажбата.

Франк Шнайдер също успял да продаде имота си през януари 2022 г., като дори си позволил капиталова печалба от 300 000 евро, въпреки че е поставен под строг съдебен надзор от френските власти в малкия град в Мьорт е Мозел. Малко след продажбата бившият шпионин успява да се отърве от електронната си гривна и да избяга - вероятно в Индонезия, за да избегне екстрадиция в Съединените щати.

ФБР обяви награда за главата на Ружа Игнатова

Ружа Игнатова е създала и управлявала салон за грижа за косата и тялото, наречен Kings & Queens, с двама от нейните сътрудници в OneCoin, показват документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ружа Игнатова е посочила като фирмени офиси две адреса в сграда близо до Дубай Марина. Използвала е фиктивна компания в Дубай, за да купи пентхаус апартамент за 2,7 милиона долара на последния етаж на небостъргач с изглед към Палм Джумейра, архипелаг от изкуствени острови в Персийския залив, според документите, разгледани от ICIJ.

ИЗЧЕЗНАЛАТА КРИПТОКРАЛИЦА: Издирваната от ФБР Ружа Игнатова претендира за най-добрия пентхаус в Лондон

Наскоро изтекли поверителни записи за земя в Дубай хвърлят светлина върху ролята, която Дубай играе за престъпници и заподозрени като Игнатова и нейните приближени, много от които излежават дълги присъди в затвора или се укриват от международни правоприлагащи органи.

Игнатова, която наричаше себе си „Криптокралицата“, изчезна през 2018 г. малко след като американските власти издадоха заповед за нейния арест.

Записите в Дубай са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS), базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, която анализира данни по въпроси на транснационалната сигурност.

C4ADS споделя данните с ICIJ и повече от 70 медии като част от разследването на Dubai Unlocked, координирано от Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) и норвежкия финансов канал E24.

Последният набор от данни е от 2022 г. и съдържа информация за собственици на имоти в Дубай, от богати бизнесмени и членове на семействата на видни политици до най-търсените престъпници.

Много членове на международния докладващ екип (но не и ICIJ) по-рано анализираха данните за земята в Дубай за 2020 г. и установиха, че собствениците на имоти включват повече от 100 членове на руския политически елит, държавни служители или бизнесмени, близки до Кремъл, както и десетки европейци, замесени в дела за пране на пари и корупция.

Според документите в Дубай и други корпоративни документи, прегледани от ICIJ, през март 2015 г. Игнатова създава компания в Дубай, наречена Oceana Properties Ltd., и я използва, за да закупи луксозния апартамент от 5303 квадратни фута в сградата на Oceana Pacific, където тя официално живее .

През 2017 г., когато Министерството на правосъдието на САЩ се опита да я обвини в измама и пране на пари, Игнатова затвори компаниите на OneCoin в Дубай и своя салон за красота. След това, няколко дни след повдигането на обвинение и издаването на заповед за арест на 12 октомври същата година, тя се качи на самолет за Атина и изчезна.

През 2019 г., след като няколко банки маркираха транзакции с участието на „Криптокралицата“ и нейните компании като съмнителни , компанията на Игнатова Oceana Properties финализира продажбата на нейния луксозен апартамент в Дубай. Документ за собственост, получен от партньора на ICIJ Paper Trail Media, показва, че млад британски адвокат е купил апартамента за около 1,6 милиона долара.

Не е ясно кой е извършил продажбата от името на Игнатова и е прибрал парите. Адвокатът, купил имота, не отговори на въпросите на журналистите.

Игнатова остава в списъка на ФБР за най-търсените бегълци. Агенцията я смята за жива, „докато няма документирани доказателства, че е мъртва“, каза говорител на ICIJ.

*Източник: ICIJ