0

А кция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда в София и Хасково, съобщи NOVA. Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. 

Проверки се извършват и в сградата на Агенция "Митници" в столицата. Претърсват се адреси в квартал "Бояна", известен хотел в "Лозенец" и други места в близост до него.

Според източници на БНТ, са задържани директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и заместникът ѝ Людмил Маринов, а другият заместник на Банкова - Георги Александров е на работното си място. Към момента тази информация е неофициална, като органите на реда нито потвърждават, нито отхвърлят това. Пред агенцията в момента има засилено полицейско присъствие.

По информация на "Телеграф" Банкова и адвокатката й са напуснали сградата на ведомството и се качили в бус на жандармерията, белезници на ръцете на директорката не е имало.  

От дома на Банкова в кв. "Сухата река" бил иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване в дома на заместник - директора на Агенция Митници Людмил Маринов, твърди БНТ.

Очаква се от кабинета ѝ в агенцията, Банкова да бъде отведена в сградата КПКОНИ, където да бъде разпитана.

Според информацията, с която разполага БНТ, операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана контрабанда. Николай Николов - Паскал е от Хасково и е бивш митничар.