1

20 години „лишаване от свобода“ наложи Варненският окръжен съд на 38-годишния Петър Ш., който бе признат за виновен, че е заклал спящ на пейка младеж в градинката пред Археологическия музей в града. Престъплението бе извършено на 4 юли м.г.

Съдът прецени, че престъплението е извършено по особено мъчителен за убития начин, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Мъжът се възползва от правото си да поиска съкратено следствие. Заради законова забрана обаче Петър нямаше право да се възползва от намаляване с една трета на наказанието в години.

Нощувка

Жертвата бе 22-годишният Красимир от Етрополе, който на неустановена дата пристигнал във Варна. В нощта на 3 срещу 4 юли нямал пари и легнал да спи на пейка в градинката на Археологическия музей. Около 3 часа през нощта на бул. „Мария Луиза“ пред музея двама души чакали линейка, извикана заради припаднала на пътното платно жена. Те се опитвали да отбият движението, за да предпазят пострадалата от преминаващите автомобили. По това време Петър се разхождал из града и видял инцидента с припадналата жена. Решил да седне на пейка, която се намирала в близост до ул. „Антим I“, но видял, че на нея спи някой. Това го подразнило и решил да „накаже“ спящия, като извадил ножа си и яростно го забил в задната част на бедрото му. Последвали още няколко наръгвания. От болката мъжът се събудил и се свлякъл на земята до пейката в локва кръв.

Проверка

Петър побегнал през градинката в посока Община Варна, но малко по-късно решил да се върне и да провери какво се случва с наръгания от него човек. Отново видял хората, които се опитвали да помогнат на пострадалата жена, и ги помолил да се обадят на телефон 112, тъй като в градинката имало мъж, който кърви. Казал им само малкото си име, след което се прибрал у дома си. Пред съдебния състав убиецът призна, че е извършил престъплението, като обясни, че помислил, че спящият мъж е от ромски произход, а той многократно бил ограбван от подобни хора. По-рано през деня дори станал свидетел на подобно посегателство над възрастен мъж. Бил изнервен, видял и инцидента с жената на булеварда и помислил, че легналият на пейката мъж има нещо общо с него. Затова отишъл и го намушкал няколко пъти с ножа си, за да се махне от пейката. В последната си дума Петър заяви, че съжалява за извършеното и че не е искал да убива Красимир.