0

М асирана акция срещу известни автоджабази започна на територията на няколко областни града. По ранна доба от домовете си бяха извадени дузина знакови автокрадци, като под прицела на силите на реда попаднаха джамбазите Лъвицата, Шумахера, Бабичката, Черния и Белязания.

Към този момент са арестувани 45 души от контингента, стана ясно по време на извънреден брифинг на прокуратурата. Задържани са лица с повече от едно досъдебно производство, като всички от тях са известни на органите на реда и всички са с прякори.

„Всички задържани бяха неизвестни, ние ги направихме известни“, обяви шефът на Националната полиция Атанас Илков.

БГНЕС

БГНЕС

По време на брифинга зам.-главният прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов разказа, че преди 10 години неговият автомобил също е бил откраднат. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева сподели, че преди време също е станала жертва на автоджамбази. 

В рамките на акцията са идентифицирани 35 лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили. Проверени 6 автокъщи и 15 автоморги, установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване.

"Кражбите се извършват през късните часове на денонощието - между 24:00 часа и 05:00 часа. Определени участници закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от 10 души. Те, в рамките на 3-4 часа, се нахвърлят като "пирани" върху колата и я разфасоват до последния детайл. Впоследствие частите се продават. Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му", разясни Сарафов.

БГНЕС

БГНЕС

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева разкри подробности за схемата, по която се извършват кражбите на автомобили.

"Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. С модерните устройства сигналът се прихваща от 5 метра, дори като собственикът на автомобила се се намира в дома си и не подозира, че автокрадците отмъкват колата му. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Притежаването на подобно устройство не е противозаконно, става противозаконно в момента, в който с него бъде открадната кола", уточни Сарафов.