0

О коло 300 лева заплата на месец плащат на работещите затворници. Това каза пред „Телеграф“ Илия Ценов, началник сектор „Социална дейност и възпитателна работа“ в затвора във Враца. „Някои не използват средствата тук, а ги изпращат на близките си“, каза той и подчерта, че това е основен стремеж за повечето, защото два работни дни се смятат за три дни изтърпяно наказание. Той обясни, че средствата могат да се трупат и при излизане да им се дадат накуп.

Позиции

В рамките на затвора могат да работят в кухнята, в хранителния склад, чистачи, бръснар, перач, библиотекар, елтехник, поддръжка ремонти, строител, поддръжка ВиК, поддръжка парно, като за целта последните са преминали професионална квалификация за оператори на подобрени котли. „Имаме утвърден щат от министъра на правосъдието с позиции за лишените от свобода, които са в различно направление“, каза началникът. Той обясни, че затворници могат да работят също и на външен работен обект.

Кандидатстване

При освобождаване на позиция се обявява конкурс. „Желаещите кандидатстват, след това комисия извършва подбор“, обясни той. По думите му 25% от затворниците, които се намират на място, са работно ангажирани. „Някои позиции не са цял щат, има и половин такъв“, поясни Ценов. Посещаващите училище също намаляват престоя си. „В него ежегодно се обучават над 100 лишени от свобода. Включването в трудов и образователен процес води до приспадане на присъдите на правонарушителите“, посочи началникът.