0

Б рутална катастрофа с автобус остави най-малко 28 жертви на пътя.

До трагедията се е стигнало, след като спирачната система на машината отказала. Вследствие на отказа, автобусът излетял от пътя и избухнал в пламъци.

Трагичната катастрофа е станала в иранската провинция Язд, като освен загиналите, са ранени още 23-ма пътници - няколко от тях в критично състояние.

Директорът за управление на кризи в провинция Язд  - Али Малекзаде казва&  „За съжаление, 11 жени и 17 мъже загубиха живота си в този инцидент. Седем от ранените са в критично състояние, а шестима ранени вече са напуснали болницата. Продължават да се издирват евентуални нови жертви".

Група пакистански поклонници са били на борда на автобуса, пътувайки до свещения за Ирак град Кербала за религиозни празници.

Дефектна спирачна система е обвинена за катастрофата, докато ченгетата разследват обстоятелствата, съобщава Ройтерс, цитиран от The Sun.

Малекзаде добавя, че автобусът е излетял от пътя „поради липса на контрол от страна на водача на превозното средство, непознаване на пътя, висока скорост и технически проблеми“.

Превозното средство избухна в пламъци извън Тафт, на около 500 км югоизточно от столицата Техеран .

Иран има шокиращ рекорд за пътна безопасност, като всяка година се регистрират близо 20 000 смъртни случая.

Шофирането без книжка, опасните превозни средства и липсата на служби за спешна помощ в селските райони са обвинявани за смъртоносната история на страната.

Поклонението в Кербала отбелязва огромно събитие в шиитския календар - Arbaeen - с приблизително 2 милиона шиитски мюсюлмани, които вземат участие в него.

Arbaeen се смята за най-голямото обществено събиране в света.