1

Б ебе почина, преди да се е родило.

Смърт на неродено бебе в частна болница разследва Окръжна прокуратура в Сливен. За случая съобщиха адвокатите на 31-годишната родилка, информира БНТ.

Трагедията

Според тях жената е връщана няколко пъти от наблюдаващия лекар, с мотива, че бебето трябва да нарасне преди да се роди. Жената е била с четвърта бременност, а детето доносено. От частната болница "Ева" потвърдиха за случая и съобщиха, че жената продължава да се лекува при тях след интервенцията по премахване на плода, но отказаха да коментират действията на лекаря.

Адвокатът на родилката разказа, че терминът на родилката е бил в края на август, но лекарят я върнал за следващия ден и след преглед е разпоредил да ѝ бият инжекция за нарастване на плода и насрочва преглед за 12 септември.

При последвалия преглед процедурата се повтаря и насрочва нов преглед за 16 септември. Сутринта на 16-ти жената е откарана от близките си по спешност в болницата, заради остри болки в корема, а по-късно се установява, че плодът е мъртъв. Втори преглед потвърждава, че бебето няма жизнени показатели, поискала е среща с наблюдаващия лекар Ал Али, но той отказал с мотива, че това е извън работното му време.

"След този отказ жената е била оставена в болницата за специализирано лечение да престои там с мъртвото дете в корема ѝ. Това нанася една тежка психологическа травма. На следващия ден – 17-ти септември се извършва операция секцио в 10.00 часа сутринта от д-р Марчева, която е изродила или извадила по този начин мъртво родено дете", обясни защитникът на пострадалата жена адвокат Любомир Кючуков.

Главният лекар на болницата д-р Марияна Марчева коментира, това което видяла по време на секциото.

Обяснението на болницата

"Това дете е загинало от вътреутробна инфекция по кръвен път, която може да е от всичко. Аутопсията ще покаже. Нямаше никакви видими причини – нито увита пъпна връв, нито отлепена плацента, нито да е преносено.

Видима причина нямаше, освен това, че водите бяха гъсти, с вид на инфектирани води", обясни главният лекар на болницата д-р Марияна Марчева.

Адвокат Кючуков обясни, че все още протоколът от аутопсията не е предаден от съдебния лекар и причините за смъртта остават неясни. До момента има издадена експертиза от болницата, но написаното в нея дава повод за притеснение на адвокатите.

"От която се вижда, че като наблюдаващи и лекуващи лекари името на д-р Джихад Ал Али никъде не е записано там. А, там са записани други, имената на други лекари, които всъщност не са я наблюдавали и не са лекували нашата клиентка.

Според мен това също са притеснителни индикации, че е възможно по някакъв начин да се прави опит да се изопачат фактите и обстоятелствата около този случай" обясни адвокатът.

Разследването

От Окръжна прокуратура Сливен обявиха, че е образувано досъдебно производство по случая и се води разследване. Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ също се е самосезира и назначи от днес проверка в болница „Ева“.

След нейното приключване министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и обществеността ще бъдат запознати с резултатите, се казва в съобщението Агенцията до медиите.