0

Т ялото на 8-годишната Нарин Гюран беше намерено в местен поток на около 2 километра от нейното село в квартал Баглар на Диарбекир, югоизточна Турция, след 19-дневно отчаяно търсене от изчезването й на 21 август. Бащата на Нарин, Ариф Гюран, съобщава за изчезването й на жандармерията около 20 часа същия ден, съобщава Марица. 

В издирването се включват екипи за специални операции на жандармерията, огледани и претърсени са около 150 превозни средства, минаващи в района по време на изчезването на момичето и са извършени претърсвания в местни къщи и автомобили, влизащи в селото. Претърсени са общо 12 565 превозни средства, разпитани са 130 души, проверени са 32 952 души и са използвани 7 специални кучета за претърсване на площ над 11 000 хектара.

Междувременно последните нейни кадри, преди да изчезне, бяха заснети от охранителната камера на училището. Кадрите от 21 август в 15:15 ч. показват как тя се разхожда с четирима приятели и след това се разделят, за да се приберат вкъщи по пътека по хълма. В рамките на разследването по-големият брат на Нарин Е.Г., на 18 години, е задържан поради следи от ухапвания по ръката му. Е.Г. е освободен, след подробен медицински анализ в Истанбул, тъй като не може да се установи дали следите от ухапвания са от сестра му.

 

При продължаващото разследване е задържан чичото на Нарин, Салим Гюран. ДНК пробите, взети от автомобила на Гюран, съвпадат с тези, открити върху дрехите на Нарин. След като беше разпитан от жандармерията, Салим Гюран беше отведен в съда с бронирана кола. На 2 септември той беше арестуван от съда по обвинение за "умишлено убийство". Освен това са извършени претърсвания в селските гробища, особено в наскоро заровени гробове, с помощта на подземни апарати за изображения под надзора на прокурора. Екипите на жандармерията за търсене и спасяване (JAK) също претърсиха поток, разположен на 2 километра от селото. На 19-ия ден от издирването безжизненото тяло на Нарин е намерено в потока Егертутмаз. Достъпът до селото беше ограничен, а тялото на Нарин беше откарано за аутопсия в Института по съдебна медицина.

Вътрешният министър Али Йерликая също направи изявление в социалните медии: „За съжаление, безжизненото тяло на нашето изчезнало момиче Нарин, което изчезна в окръг Диарбекир, беше намерено от нашите екипи на жандармерията. Бог да я прости.“