0

7 жители на бургаските села са участвали в схемата с трафика на бежанци от турската до сръбската граница, укривани в тайници, научи „Телеграф“. Трима от тях са свидетели срещу групата на Виктор Кузмов, която бе разбита след смъртта на 18 афганистанци край софийското село Локорско.

Четирима от аверите им са обвиняеми заедно с лидера – това са живеещите в Каблешково Атанас Атанасов, Тачо Тачев, Християн Дунгаров и Петър Янев.

Свидетел

Основен свидетел срещу тях е Георги Георгиев, който също е от близките села и пръв разкрива, че в автосервиза в Каблешково се изработват тайниците, които са поставени на специално закупен стар камион „Мерцедес“, за да се прекарват мигранти до границата със Сърбия. По негови показания пред съда са изправени и обвиняемите за случая, при който 18 души починаха от задушаване. Другото им обвинение е за участие в престъпна група и каналджийство на 52-ма афганистанци.

Описание

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста петимата обвиняеми за смъртта на мигрантите край Локорско. Съдът прие, че има опасност обвиняемите да се укрият и извършат ново престъпление. Свидетелят Георги Георгиев е разкрил механизма и схемата на действие на участниците в престъпната група и как Виктор Кузмов я е ръководил. От показанията му става ясно, че задържаният в Гърция бивш граничен полицаи Валентин Христов е бил вторият лидер в групата и дясна ръка на Кузмов. Свидетелят подробно е описал модифицирането на камиона, за да се изградят тайниците, както и кои от обвиняемите са ги направили. Другите двама свидетели също потвърждават показанията му. С най-тежки обвинения от групата са Християн Дунгаров и Атанас Атанасов, тъй като двамата са шофьорите на автобуса ковчег. Атанасов е по-възрастният и не е можел да борави с навигация през „Телеграм“ приложението. Затова му е помагал Дунгаров, който е сирак от Варненско, но живее в Каблешково. Четиримата са си разделили между 500 и 1000 евро за прекарването на мигрантите и направата на тайниците.