1

С кладовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” следователят от Националната следствена служба, разследващ взривовете Иван Делчев.

ИЗВЪНРЕДНО: Взривове край Елин Пелин, има пострадали! (СНИМКИ+ВИДЕО)

Взривът в Елин Пелин - заради объркана смеска за заря (СНИМКИ)

 „От склада с оцелелите боеприпаси до офисните помещения не са имали разрешение за експлоатация. Това научих от главния архитект на Елин Пелин”, допълни Делчев.

По думите му пиротехническите изделия, които останаха незасегнати от пожара, все още се извозват от склада. „Ако те бяха избухнали, в града щеше да има много повече жертви и разрушения”, обясни следователят. Двете основни версии на следствието са човешка грешка и техническа неизправност, породена от високите температури.

Делчев коментира и темата за избор на главен прокурор. Според него Борислав Сарафов трябва да изкара пълен 7-годишен мандат. „На протеста пред Съдебната палата в София присъстваха адвокати, които никога не съм виждал на етап досъдебно производство, по наказателни дела или в съдебна зала.

Според мен има изборен мотив и нагласяване на този протест”, посочи Делчев. Мнението на гилдията е, че предложение за номинация на главен прокурор трябва да могат да правят и Общото събрание на следователите, и това на прокурорите в България.

По закон сега такова предложение могат да внасят министърът на правосъдието, поне трима членове на Съдийската колегия и Пленумът на Върховния административен съд.

Мнението на следователя Делчев по темата за взривовете в Елин Пелин може да проследите от 25:00 минута на разговора.