1

М айките на трагично загиналите музиканти в прохода Хаинбоаз ще съдят България в Страсбург. Причината е условната присъда от три години затвор с 5-годишен изпитателен срок, която получи турският тираджия убиец Мехмет Калиман, научи „Телеграф“.

„Силно огорчени и безкрайно разочаровани сме от Апелативния съд в Пловдив, който помилва Калиман въпреки призива на апелативния  прокурор“, каза за „Телеграф“ почернената майка Мариела Николова.

Надежди

Снизходителната присъда на Старозагорския окръжен съд към Калиман бе потвърдена и от апелативните магистрати в Пловдив. Причината е, че турският тираджия убиец е признат за виновен, че „по непредпазливост е причинил смъртта“ на музикантите Павел Дюлгерски и Николай Николов на 29 юни 2018 година. След решението на съда в Пловдив Николова бе категорична пред „Телеграф“: „Ще обжалваме пред ВКС. Не мога да гадая какво ще се случи. Храня силни надежди, но ако резултатът не удовлетворява нашите искания, ще продължим в Страсбург. За съжаление тогава ще плаща българската държава, но поне няма да бъдат намесени българо-турските отношения“.

Помилван

Семейството на Николай няма представа къде е и с какво се занимава сега турският шофьор. „Апелативният съд четири пъти пренасочваше делото, определяше нови дати, тъй като Калиман не може да бъде открит“, разкри Николова. По думите й турчинът не бил призован легално. „Адвокатът му каза, че нямал връзка с клиента си. Самият той се появи на първата дата – 18 септември, за да обяви това. На вторите две дати - 13 ноември и 11 декември, го нямаше. От Пловдив само казаха, че е пратено писмо до нашето правосъдно министерство с молба да помолят турските власти за съдействие лицето Мехмет Калиман да бъде открито“, разказа още Николова. На 22 януари, когато защитникът все пак се явява, ход на делото е даден независимо от  отсъствието на Калиман и в крайна сметка с потвърждаването на условното наказание турчинът на практика е помилван. Трагедията става на десен завой при изкачване на прохода Хаинбоаз. Колата с Павел и Николай навлиза в насрещното и се блъска в автовоза, шофиран от Калиман. Николай загива на място, Павел умира 4 месеца по-късно в болница. Първата експертиза сочи, че тираджията е карал с допустимите 40 км/ч – нея именно взема предвид АП-Пловдив, което спомага за лекото наказание на шофьора убиец.