0

„Усещам, че се разпадам. Сърцето ми се пука. Отивам си.”. Това заяви пред Софийския апелативен съд 57-годишният Борислав Панев, който е обвинен в убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге. 

Чужденецът бе открит мъртъв на 11 август в гаража си в луксозната местност Делта Хил край пернишкото село Кладница. Седмица по-късно за убийството му бе обвинен Панев, който работел за семейството.

Здраве

Оттогава мъжът е в ареста. Оказва се обаче, че са го налегнали болежки. „Имам 28 кръвна захар”, оплака се той пред съда. Защитата му пък твърдеше, че има и високо кръвно налягане и висок пулс.

„Здравето ми е във вашите ръце”, обърна се той директно към магистратите, молейки ги да го пуснат поне с мярка за неотклонение „домашен арест”. Твърдеше, че му е лошо и, докато вървеше, накуцваше. Защитата му изтъкна, че имало постановление от Пернишката окръжна прокуратура да бъде лекуван в МВР болница. То било от 8 декември, но задържаният все още не бил конвоиран дотам. Съдът обаче отказа да измени мярката за неотклонение на Панев с мотива, че обвинението срещу него е тежко. Ако е на свобода, може да се укрие или да извърши престъпление. Болежките му пък могат да се облекчават и в условията на арест. Определението е окончателно.

Организирано 

Първоначално униформените се заблудили, че Ланге е починал от инфаркт. Малка рана на врата му обаче ги накарала да се усъмнят, че става дума за умишлено причинена смърт. Аутопсията показала, че мъжът е издъхнал заради остра интоксикация с хлороформ. Раната на врата на жертвата е от тейзър или електрошоков пистолет, който бил ползван, за да се приведе жертвата в безпомощно състояние. Освен това съдебните лекари открили, че Ланге има и счупени ребра. До Панев разследващите стигнали след показания на съпругата на Удо - българката Елизабет, която обяснила, че отношенията й с Борислав били повече от служебни. Още през лятото от разследването съобщиха, че убийството е било много старателно планирано.