0

У биецът от „Соло“ Илиян Тодоров е бил спипан в Ташкент с некачествен паспорт менте, изработен у нас. Цената му на черния пазар е 1000 лв., разказаха от МВР пред „Телеграф“.

Идентични документи се пласирали най-добре и били почти непроследими в бившите руски републики. По-скъпите изпълнения, които на жаргон полицаите наричат ВИП ментета, могат да стигнат до 6000-7000 лв. Те обаче са имитации на чуждестранни лични карти, а не на наши. „Има оперативни данни, че в момента 5 групи се занимават основно с производството на неистински документи. Членовете им, в зависимост от поръчката, преливат от едно в друго ОПГ“, обясниха още от силовото министерство.

Само преди две седмици в Германия се проведе мащабна акция срещу банда, която търгува с фалшиви български лични карти и чуждестранни шофьорски книжки. “Документите са били изготвяни по поръчка в България”, предаде АП, но по случая от МВР запазиха мълчание.

Схемите

Членовете на най-добрите 5 банди за фалшиви документи са от Шумен, София, Бургас и Пловдив, обясниха антимафиоти от ГДБОП. Почти всички са задържани многократно за нелегалната дейност, някои дори са лежали в затвора, но никога не се отказвали. Продажбата ставала винаги чрез посредник, който прибирал процент. Долнокачествените пластики се търгували по 1000 лв., както в случая с Илиян Тодоров. По-изпипаните се продавали по Е2000. Характерното при тях било, че в личната карта се вписват данни на реален човек. „Майсторите“ знаели предварително клиентът колко е висок, с какви очи е и на каква възраст приблизително е. На практика крадели самоличност на истински човек, но заменяли снимката с тази на поръчителя. При проверка само полицай с изключително набито око можел да хване разликата, тъй като картата съответствала на истински човек.

„Пробутват ги на убийци, грабители, крадци. Големите бандити, бегълци от правосъдието, разбират много повече. При тях се държи на качеството. Цените са съвсем други и тръгват от 6-7 хил. лв.“, разказаха разследващи. По думите им пластиките се изработвали на името на чужди граждани. Най-често записвали, че родните престъпници са от Германия, Франция и Австрия. Затова и немските служби били толкова чувствителни и направили мащабната спецакция. DW отбеляза още на 1 март, че фалшифицирането било в „огромни размери“. Имало и данни, че бандитите освен с документи менте се занимавали и с каналджийство.

Мигранти

Според разследващи в момента най-голям проблем създавали фалшификаторите, които снабдявали нелегални бежанци с регистрационните картони. Те се водят като документ за самоличност на мигранти, които са настанени в бежански центрове. На тях пише името на лицето (но по негови данни), приложена е снимката му и има печат и подпис. „Те са толкова лесни за подправяне, че и малко дете може да ги изработи. Имаме данни, че ромски групи се наместват в тази ниша. Взимат по 500 евро на документ“, обясниха спецченгета. Така ако например лицето бъде открито в бус, пътуващ към сръбската граница, то няма да се води нелегално пресякло границата, а отклонило се от дома в „Бусманци“ или „Овча купел“ например.

Стрес

„Има наши майстори, които буквално изографисват фалшификатите. Такива са десетина човека. Всички са мъже около и над 50-годишни. Никога не са се занимавали с друго освен с правенето на паспорти. Има наченки на други професионални фалшификатори, но все още тези са недостижими. Буквално са запалили Европа с изработките си“, коментираха от МВР. Оттам обаче допълниха, че от няколко години не е имало голяма акция особено съвместно със Сикрет Сървис и ДЕА, които работят по това направление.

ГДБОП и Сикрет Сървис откриха личната карта на Рамбо. Бореца се рекламира със Силвестър Сталоун

Най-куриозният, но и най-нагъл случай, свързан с топфалшификатор, е от януари 2021 г. Тогава при акция на ГДБОП и Сикрет Сървис беше разбита най-мощната банда фалшификатори у нас. В мазето на тартора – Иван Тодоров-Бореца, агентите откриха лична карта менте на холивудския актьор Силвестър Сталоун. Целта била с нея да се рекламират, показвайки на клиентите, че са способни да изработят документ и на холивудския Рамбо. Заедно с Бореца тогава бяха арестувани аверът му Александър Крихтин, който е украинец, и още седем бандити. При обиските агентите иззеха $360 000 и над Е400 000 менте.

При последната акция: Откриха работилница в Пловдив, закопчаха двама

Работилница за фалшиви документи беше разбита преди три седмици в Пловдив. Униформените стигнали до нея, след като засекли сделка между престъпник и клиент. Те били задържани с две лични карти, два международни паспорта и шофьорски книжки. „Това са пълни комплекти, но с ниско качество“, обясниха от прокуратурата в Пловдив. При обиските имало и заготовки за лични карти на държави от Европейския съюз.