0

Г раната - подарък за рожден ден се взриви и уби близък сътрудник на ръководителя на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. На рождения си ден 39-годишният майор Генадий Частяков се прибрал от празненство в апартамента си с подаръци. Заедно със сина си, той започнал да отваря подаръците, когато избухва гранатата. Вследствие майор Частяков е убит, а 13-годишният му син е тежко ранен, съобщи NOVA.

Министърът на вътрешните работи Игор Клименко обясни, че синът му е започнал да върти халката на гранатата. "Военнослужещият взел гранатата от ръцете на детето и по невнимание е дръпнал халката, което е предизвикало трагичен взрив", добави той. По-късно прокуратурата потвърди информацията.

Взривът беше описан като "трагичен инцидент", а министърът призова обществеността да изчака резултата от официалното разследване. Полицията също се произнесе, че експлозията в семейния апартамент в Чайки, в западните покрайнини на Киев, е станала "в резултат на невнимателно боравене с боеприпаси".

Стана ясно, че в апартамента са били открити още пет гранати. Клименко заяви, че те са били подарък от негов колега от армията. Снимки от мястото на инцидента също показват другите гранати на пода на апартамента, както и торбички с подаръци. Очевидно майор Частяков е донесъл гранатите вкъщи, в плик с бутилка уиски.

Източник заяви пред "Украинска правда", че бутилката е била в подаръчна кутия с чаши, във формата на граната, и експлозията е станала, когато той я отворил. Според други данни негов колега е предал бутилката с думите: "Трудно е да те изненадам: Затова ти подарявам бойни гранати и бутилка хубаво уиски".

Генерал Залужний говори за неописуемата болка и тежката загуба за украинските военни и за него лично, като описа майор Частяков като "надеждно рамо" от началото на пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г.

Смъртта му е последният неуспех за украинските военни, след като при руска ракетна атака на церемония по награждаване в близост до фронтовата линия в южната област Запорожие бяха убити 19 войници. 

Депутатът Маряна Безулха заяви, че смъртта на майор Частяков се дължи на небрежност. "Никога не бих си помислила, че Генадий ще умре поради небрежност на собствения си рожден ден. Гранатите се издават, а не се подаряват", каза тя.

Официалната причина за експлозията беше поставена под въпрос от украинските коментатори. Някои предположиха, че става въпрос за атака, насочена срещу самия генерал Залужний, изхождайки от предположението, че той може да е присъствал на празненствата по случай рождения ден на своята "дясна ръка".