0

Б ританската агенция за борба с престъпността, нашите митници и Гранична полиция нанесоха грандиозен удар по трафикантите на бежанци в размер на рекордните 50 млн. лв. 
Само за година трите служби са направили 33 съвместни акции, при които са иззели надуваеми лодки, с които се превозват мигрантите през Ламанша към Острова, двигатели и части за тях на стойност над 16,6 млн. паунда, обявиха от Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (NCA). Преди броени дни новият посланик на короната у нас Натаниел Копси отиде лично на ГКПП Капитан Андреево, за да се запознае на терен със служителите. Той видя и специално обученото куче Адел, което Англия ни е дарила за битката с наркотици, оръжие и нелегални стоки на границата.

Заедно 

„През последната година британската NCA, в сътрудничество с министерствата на вътрешните и външните работи на Великобритания, работи в тясно партньорство с българската Агенция „Митници“ и Гранична полиция, като осъществяват съвместни операции и обменят информация в реално време”, коментира Копси, цитиран от страницата на британската дипломатическа мисия. 

„Мисията на посланик Копси в България започва именно със запознаването му на терен с обстановката по нашите граници и ГКПП, която му представих заедно с колегите от Агенция "Митници". Той ни поздрави за отличното взаимодействие и за постигнатите резултати в противодействието на нелегалната миграция и на контрабандата и подчерта, че България и българските служби са основен, ключов партньор за Великобритания и Европа”, коментира и шефът на Гранична полиция Антон Златанов.

NCA и Британско посолство/Фейсбук

Маршрут 

Защо на пръв поглед обикновените надуваеми лодки са толкова важни и опасни за Англия? Митничари обясниха пред „Телеграф“, че именно с такива съдове се превозват мигрантите през Ламанша в посока Острова. А вече влезли веднъж в британските териториални води, действат морските закони и бежанците не се изтласкват или задържат, а спасяват. След това повечето от тях искат статут от Великобритания. По оперативни данни на нашите служби надуваемите лодки стигат в ръцете на трафикантите по следния маршрут: Турция-България-Полша или Унгария, след това към Франция и Англия. „Пратките се крият по камиони обикновено. Лодките са доста некачествени, дори при надуване повечето се късат и хората потъват. Разделят се от двигателите и гумените пръстени в различни тайници“, разкриха митничари. Обикновено надуваемите съдове са за около 30 човека, но трафикантите ги натоварвали двойно и тройно, като е имало случаи с по 90 човека, наблъскани на едно място.По данни на NCA при съвместните акции с нашите служби е хванато оборудване, предназначено за престъпни групировки, организиращи нелегални канали, включително 125 опасни надуваеми лодки, 128 извънбордови двигателя, повече от 700 помпи и 300 гумени пръстена.

Смърт 

„България е ключово място по маршрута за доставки за престъпните мрежи за контрабанда на хора, участващи в организирането на опасни преходи с лодки под Ламанша. Изваждането на това оборудване, преди да успее да достигне до тях, не само нарушава дейността им и удря печалбите им, но също така предотвратява използването на тези смъртоносни лодки и двигатели с недостатъчна мощност в морето, където животите са изложени на риск”, коментира директорът на разузнаването на NCA Ейдриън Матюс, цитиран на сайта на агенцията. По думите му „като близки партньори и съюзници Обединеното кралство и България работят заедно за справяне с организираната престъпност и нелегалната миграция, укрепвайки граничната сигурност на двете страни”. Матюс се зарече усилията да продължат, за да се разбият мрежите за контрабанда на хора, „които печелят от мизерията, където и както и да действат“.
Преди броени дни бяха хванати още двигатели на Капитан Андреево, укрити в автомобил на българин, който опитал да излъже, че пренася мебели за лични нужди. 

Тренираме с англичани на Капитан Андреево 

Британски и български служители проведоха съвместно обучение на ГКПП Капитан Андреево преди две седмици. Те тренираха как се претърсват автомобили със и без кучета. „Като близки партньори и съюзници Великобритания и България работят заедно в борбата с организираната престъпност и нелегална миграция, засилвайки сигурността по границите на двете държави“, коментира Ейдриън Матюс, директор на разузнаването на NCA. Шефът на митническия пункт Георги Господинов пък обяви, че съвместните учения с партньорите от британските правоохранителни органи са изключително важни. „Споделянето на добри практики е гаранция за добри резултати при ефективно справяне с каналите за контрабанда и нелегален трафик на хора“, допълни той. Ден след приключването на учението бяха иззети още 10 извънбордови двигателя китайско производство. 

NCA и Британско посолство/Фейсбук

Крият ги в бусове и рейсове 

Шофьори-мулета крият лодки и двигатели в микробуси и рейсове основно, обясниха митничари пред „Телеграф“. При един от случаите бил спрян водач с двойно гражданство – турско и шведско. По метода "анализ на риска" в багажника били открити пет големи пакета, в които били скрити надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 м. При друг случай в товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия, и в автобус, са открити три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. В периода на засилен контрол на Капитан Андреево обратно в Турция са върнати и две надуваеми лодки и шест двигателя, които са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки, казаха от митницата.