0

В исококачествена марихуана за 2,5 млн. лева по цени на наркопазара в Турция е дрогата, спряна да отплава за Истанбул при акция на Гранична полиция на пристанището в Царево, за която бе съобщено в сряда, научи „Телеграф“.

ГОЛЯМ УДАР: Откриха огромно количество дрога на яхта!

Полицаите атакували плавателния съд минути преди обед в сряда. Дрогата е била укрита под леглата и в естествените кухини зад ламперията на яхтата, чиито собственици - българин и румънец, са задържани. Часове по-рано двамата са пристигнали на пристанището в Царево с луксозната моторна яхта Azimut 34, чиято стойност е над 250 000 евро. Плавателният съд се води на съвместното им търговско дружество и е закупен от друга фирма в Созопол. Яхтсмените заявили излизане по море към Истанбул, Турция.

Пакет

Поведението им обаче се сторило съмнително на граничните полицаи и последвала проверка на плавателния съд, преди да бъде допуснат да излезе в открито море. При претърсване на помещенията били открити няколко вида високорискови наркотици, потвърдиха в четвъртък на брифинг от прокуратурата и МВР. По цени на българското съдопроизводство стойността на намереното количество е 1,2 млн. лева, но на наркопазара в Турция цената е двойна, признаха разследващи. При първоначалното претърсване са установени 123 пакета от по 500 г марихуана. Пакет със 120 хапчета – с пико и амфети и два пакета от по 300 г кокаин. Част от наркотиците са открити в спалнята. Пакетите били подредени под подматрачната рамка. Останалите при нагревателя за бойлера, както и в естествени кухини зад лампериите на вътрешната облицовка.

ТЕЛЕГРАФ

Канал

Източници на „Телеграф“ разкриха, че разследващите правят обстоен оглед на яхтата, тъй като има съмнения, че дъното й може да е двойно. Не е изключено да бъде открито и още по-голямо количество от високорисковия наркотик. Българинът не е известен до момента на МВР, няма криминални регистрации. Що се отнася до румънеца, той е стар познайник на полицията. Бил е задържан у нас и през 2016 г. Според източници на „Телеграф“ това е станало в района на пътен възел Петолъчката, когато отново е пренасял наркотици между Турция, България и Румъния. Той се занимавал предимно с наркотрафик, разследван е и в други държави на територията на Европейския съюз. Двамата са в ареста за 72 часа с прокурорско постановление и ще бъде поискано от съда налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Проверява се дали трафикантите са част от канал за дрога през Черно море или действията им са индивидуални. „Повдигнати са им обвинения за опит на контрабанда на наркотици. Грози ги лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 хил. до 200 хил. лв.“, обясни окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.