0

П робит самолет предизвика ужас и паника на летището "Никола Тесла" в Белград.

Инцидентът е станал в неделя вечерта малко след излитането на машината.

Летището "Никола Тесла" в Белград

 Летището "Никола Тесла" в Белград
Уикипедия

Аварията

 Самолетът със 106  пътници на борда на Air Serbia е излетял от писта, от която обикновено е забранено излитането.

Marathon Airlines , авиокомпанията, която изпълнява полети за Air Serbia, на полет JU324 от Белград до Дюселдорф, бил върнат в Белград малко след като излетяла. На кадрите, с които разполагат сръбските медии, се вижда, че освен огромната пробойна във фюзелажа, част от едното крило липсва, което можело да доведе до страшна трагедия.

АД В НЕБЕТО: Самолет с голяма дупка кацна аварийно (ВИДЕО)

По информация на Tango Six, самолетът е имал контакт на фюзелажа със светлините за подход в противоположната посока на пистата по време на излитане.

Причината, очевидно, е грешната позиция за излитане: самолетът е излетял от почти половината на пистата, приблизително от позиция, от която е имало около 1300 метра до края на трасето.

Самолетът е излетял от кръстовище D5, откъдето според процедурите излитането е забранено. Екипажът, най-вероятно, е имал изчислено излитане от пресечка D6, от която най-вероятно е трябвало първоначално да излетят.

Машината е кацнала без елерони (вероятно неработещи поради удар със светлини или други предмети), с около 40 възела по-бързо от нормалното.

Веднага след излитането нещо се счупило

„Веднага след излитането нещо се счупи, самолетът се разклати“, разказва един пътник пред „Време“ .

„Кръжихме един час, предполагам, че изразходваме горивото и получаваме разрешение да кацнем обратно.“ Летяхме много ниско, като в "Мисията невъзможна ".

„Тогава бързо ни изведоха от самолета и не ни казаха нищо, освен че уж е бил незначителен инцидент.“ Но има слухове и видяхме, че част от крилото се счупи и падна."

В официалното съобщение на Air Serbia се казва:

„Самолетът кацна благополучно на летището в Белград. Air Serbia съжалява за неудобството и прави всичко по силите си, за да гарантира възобновяването на полета възможно най-скоро. Безопасността на пътниците в нито един момент не е била застрашена. За повече информация, моля, обадете се в контактния център на Air Serbia".