0

О тминаха годините на спокойствие и веселие. Днес домът ни е превърнат в гнездо на оси и всеки се притеснява да сподели недоволството си от тъжния ход на нещата.

Така обитатели на Дома за стари хора „Гергана“ във Варна споделят под сурдинка, че заради слабо управление работите не вървят и всичко това рефлектира върху тях. С носталгия си спомнят за задушевните вечеринки, срещи и весел живот, който са си устройвали в минало време. Нямат спомен да не са празнували Коледа, Нова година, 8 март или Трифон Зарезан.

Спомени

Най-вълнуващият и светъл спомен за мнозина от тях е сватбата на 82-годишния Кирчо Тодоров от Добрич, който се венча с любимата си Цветана Граматикова, на 73 г. от Варна, с която се срещнали в дома. Свидетели били Искра Илиева и Йордан Йорданов от дома. Цветана е била рехабилитатор кинезитерапевт, а Кирчо се е занимавал с много неща, имал е частен бизнес, бил е и илюзионист и може би това му е помогнало да омае варненката.

Постепенно обаче в дома се вмъква интригата и започва да разяжда отвътре спокойния живот на хората, отишли там да изживеят подобаващо старините си.

Злоупотреби

Хората виждат злоупотреби, споделят ги с близки и след излизане наяве на всяко нещо следват гестаповски мерки срещу провинените, които „развалят колективния дух“ в дома. След поредица скандали, разследвания на далавери и наказания на служебни лица се стигна до момента, когато през седмицата общински съветници поискаха главата на шефката на КСУВХ „Гергана“ Нели Вълева.

В сигнал до новоизбрания кмет в качеството му на доставчик на социални услуги в града представители на „Възраждане“ посочват системни нарушения, като се настоява за вземането на незабавни мерки за отстраняването им, както и за уволнение на директора.

До тази стъпка се стига след сигнали на граждани през септември по повод поредица нарушения в дом „Гергана“, изпратени до медиите и в НС. Там е описано, че стаи на втори и трети етаж на сградата на дома са нападнати от дървеници и стоножки. Отбелязва се, че ръководството на дома не е предприело необходимите мерки, за да реши проблема. Посочено е още, че медицинска сестра от приюта е принуждавала настанени възрастни потребители да теглят кредити, както и да участват в подписка в защита на директорката за наложено й дисциплинарно наказание от Община Варна.

Проверка

След проверка на фактите по случая се оказва, че сигналите за нередности са от години. Първият е от януари 2020 г. и е от служител към директора на дома. Следват още сигнали към директора и отговорните институции и от други служители в дома. Роднини на настанен в общинския дом за стари хора “Гергана” сигнализирали през 2021 г. и общинския съветник Мария Тодорова за нечовешки условия в дома. Според сигнала там има дървеници, които се „хранят“ безпощадно с настанените възрастни мъже и жени. „От представения ми снимков и видеоматериал се установяват условия на „грижа” за настанените в социалното заведение потребители на социалните услуги - възрастни и тежко болни, несъвместими не само с изискванията на закона, категорично изразяващи безотговорността на персонала, но и всъщност може би осъществяващи престъпни състави от НК. Материалите визуализират сцени със зверски нахапвания на възрастни хора, но особено тежко и нечовешко е положението при безпомощните и лежащо болни лица. Има кадри на черни инсекти върху белите стени, което предполага, че ситуацията е от продължително време заради размножаването на насекомите. Предвид разпространената информация и очакваните проверки по случая бях предупредена, че управителят на заведението е организирала в спешен порядък почистване на сградата още същия ден“, припомня Тодорова.

През януари 2023 година е сигнализирана ОД на МВР-Варна за медицинската сестра, която системно принуждавала настанени в дома възрастни хора да теглят кредити, а след това им прибирала парите. Принуждавала ги е да й дават и дебитните си карти. На 11 януари същата година Община Варна извършва проверка. С отговор от февруари до ОД на МВР-Варна, заместник-кметът на Община Варна информира, че след нея е дал поредица препоръки, наред с които също е настоял за дисциплинарно уволнение на уличената в злоупотреба със служебно положение служителка и наказва дисциплинарно директора на дома. По повод на разпореждане на Районна прокуратура - Варна със заповед отново от февруари 2023 г. заместник-кметът на Община Варна назначава комисия, която да извърши извънредна проверка в комплекс „Гергана“.

Има и други сигнали и проверки, които завършват с множество предписания.

Домът за стари хора „Гергана” е открит през 1989 година в курорта „Св. св. Константин и Елена“ на 12 км от Варна в непосредствена близост до морския бряг с капацитет 100 места. Той е част от комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана” и е в една сграда с Дом за пълнолетни лица с физически увреждания с капацитет 40 души.