0

И зползването на фалшив профил в социалните мрежи и интернет като цяло да се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 000 лева.

Това е заложено в промените на Наказателния кодекс, предлагани от Министерството на правосъдието. Основният състав на престъплението е формулиран в предложения нов чл. 319ж НК по следния начин: „Който чрез информационна система или компютърна мрежа се представи за друго лице, като използва чуждо име, снимка или други лични данни, се наказва в немаловажни случаи с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5000 лева“.

В мотивите за изменението в НК е записано, че деяния свързани с кражбата на самоличност онлайн могат да доведат до тежки имуществени или неимуществени вреди, изразяващи се с теглене на кредити, фалшиви поръчки от чуждо име, тормоз, безпокойство, стрес и др. Според вносителите на предложението, такива деяния застаршават правата на личността в интернет и могат да предизвикат трайни последици сръзани с доброто име на човека.

Наказанието срещу създателите и ползвателите на фейк профили може да се увеличи и с до 6 години затвор ако деянието се извърши повторно, както и ако е свързано с друго престъпление или за създаване на електронен подпис. Ако от престъплението са настъпили тежки последици, то ще е до 8 години затвор.

Акцент в проекта е създаването на нова глава „Тероризъм“ в НК, както и по-високите санкции за юридически лица в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) в случаите, когато са създадени или използвани за тероризъм, пране на пари или за престъпление, свързано с организирана престъпна група. В главата за престъпления против паричната и кредитната система се добавят престъпления, свързани с „криптоактиви“.

Предлага се и нов алгоритъм за определяне на размера на санкциите, които ще са в зависимост от равностойността на облагата. Така, например, при облага от над 500 000 лв., максималната санкция ще е до 10 000 000 лв.