0

И скаме справедливост и правдата да възтържествува. Това заявиха в студиото на сутрешния блок на NOVA дъщерите и бившата съпруга на починалия след гонка в Стара Загора 58-годишен бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев.  

"Вярваме в Господ. И вярваме в правдата. Призоваваме всеки, който може да допринесе за намирането на цялата истина и правдата да възтържествува - да помогне. Защото не можем да вярваме, че компетентните органи са действително компетентни", допълни Борислава. 

„Ние не просто смятаме, че баща ми е пребит д смърт. Ние го виждаме на свидетелските кадри, заснети от хора, които са присъствали на мястото, което не мога да нарека местопроизшествие, това е местопрестъпление. Виждаме как баща ни е зверски налаган … със страшни ритници”, заяви Борислава Пенева.

„Човек, след като е катастрофирал, така ли трябва да го извадят от колата? Не трябва ли да бъде извикана линейка? Да има пожарна? Той вече е бил катастрофирал. Няма къде да ходи. Не му е оказана първа помощ, а е оказана физическа сила върху човек, който е бил в безпомощно състояние”, посочи и другата дъщеря на починалия Ивелина.

По думите на Борислава на клипчета в социалните медии се вижда как след катастрофата баща ѝ все още е жив и полицаите се опитват да го издърпа от колата. „До настоящия момент няма обаждане от полицията – нито до мен, нито до друг член на семейството ми”, подчерта тя.

Ивелина сподели, че е била в Холандия и е видяла от социалните мрежи какво точно се е случило с баща ѝ. „Абсолютно всичко беше в социалните мрежи. Така аз разбрах,че баща ми е бил пребит и убит от бой. В този момент исках да звънна веднага на дежурния в Районното управление в Стара Загора. Звънях на 112, за да получа информация, но ми бе отказана. Никой не се свърза с мен, за да ми каже какво се е случило”, подчерта младата жена.

По повод съдебната експертиза Борислава беше категорична, че: „Държим да има съдебна експертиза, но ще направим всичко възможно тя да не бъде извършена в Стара Загора. Много от нещата говорят, че случаят ще бъде потулен. Опитват се да скалъпят различни истории, включително това, че баща ми е заплашвал младежи с нож”.

Полицията твърди, че е подаден сигнал, че Пламен Пенев е заплашвал с нож деца. „Оказа се, че всъщност младежите, подали сигнала, са дали показания пред следователите, че нож не е имало. И те са били младежи, а не деца. Баща ми си е разхождал кученцето. Понеже много го обича – не дава на никой да му се кара. Вероятно се е стигнало до размяна на реплики”, твърди Ивелина.

Борислава сподели, че баща им винаги ги е съветвал, когато има проблем – да се търси полицията. „Познавайки го, предполагам, че е казал:”Момчета, ще се обадя в полицията”. И предполагам, че тези младежи са се уплашили и са подали сигнал първи. Но не смятам, че е имало някакъв сериозен конфликт”.

„Искам да поясня, че аз съм бившата съпруга на Пламен, но след развода останахме в много добри отношения. Доколкото го познавам той никога не е бил агресивен към никого. Дори в моменти, когато е бил афектиран – не е проявявал агресия”, заяви Румяна Пенева, бившата  съпруга на починалия, в отговор на въпрос защо Пламен Пенев не се е подчинил на полицейско разпореждане да спре автомобила.

„Познавайки баща ми – той агресия към полицаите не е проявил. Тази дума „съпротива”, която ползват – по-скоро е било самозащита, защото е бил притиснат”, уточни Борислава. И допълни, че в момента семейството се опитва да изясни обстоятелствата, при които се е стигнало до преследване. „За нас той е бил принуден да бяга не може да знаем този полицай, който отива към него на бензиностанцията – не можем да знаем имало ли е проявена агресия към баща ни, какъв въпрос му е зададен. Стара Загора е голям град, но всички там се познаваме. Почти няма човек, който да не познава баща ни, и човек, който баща ни да не познава. Не знаем дали няма и някакъв личен мотив. В момента не мога да изключа никаква хипотеза”, посочи Борислава Пенева.

Другата дъщеря на починалия - Ивелина подчерта, че баща ѝ е приемал лекарства, заради назначено му лечение. "Баща ми не е имал проблеми. Той е имал заболяване, към което има назначени лекарства, които е вземал. И по никакъв начин тази диагноза не го правеше агресивен", категорична е тя.