0

„Никога няма да бъде разкрито убийството на Петър Христов, нито кой го е поръчал, нито кой го е извършил. Просто ще го заведат като едно от многото „убийства на прехода“ и това е. Истината няма да излезе никога. Много глупости се изписаха през годините, но така и нищо, което да се доближава до истината“. Това коментира пред „Телеграф“ актьорът и режисьор Владислав Карамфилов, по-известен като Влади Въргала.

Той бе един от най-близките приятели на бизнесмена Петър Христов, който бе прострелян преди 5 години на 8 януари 2018 г. пред офиса си на улица „Ралевица“ в София.

Помощ

„Аз лично се чувствах силен, когато имах такъв приятел. Сега съм горд, че съм имал такъв приятел“, коментира Влади. „Истината за съжаление няма да излезе никога. Просто има интерес това да не се случи“, допълни още актьорът. „Петър приемаше нещата лично, приемаше предизвикателствата. Стана им неудобен и му намериха начина“, обобщи още Въргала. „Факт е, че помогна на много хора, на деца в нужда. Мануела Горсова, която пострада при катастрофата с Максим Стависки, е само един от примерите. Има и други“, коментира още той. По думите му освен за развитие на бизнеса Христов е работел много и в полза на обществото. „Петьо следваше максимата на Атанас Буров - моят просперитет е безсмислен, ако не води до обществен“, заключи актьорът.

Сметки

В злополучния 8 януари 49-годишният Христов е прострелян от професионален наемник, показват данните от разследването. Килърът се е криел в съседен строеж. Улучва с пет куршума бизнесмена, произвеждайки изстрели с чешки картечен пистолет „Скорпион“. Рaзcлeдвaнeтo все още продължава да ce вoди cрeщу нeизвecтeн извършитeл. 5 години след покушението виновниците така и не са разкрити. Хриcтoв бе бивш вoeнeн, имаше компании в oхрaнитeлния и строителния бизнec, нeгoво бe и великотърновското млекопреработвателно предприятие „Лaктимa“, произвеждащо култовите айряни „Балкан“. Христов учacтвa активно и в някoлкo cтрoитeлни прoeктa в cъдружиe c изрaeлcки бизнecмeни. Изгради и едно от най-модерните депа за отпадъци край Велико Търново на стойност над 33 млн. лева. Основната версия, по която МВР работи за показното убийство на бизнесмена, е свързана с неуредени сметки по сделка. Каква точно. Не е ясно.