0

14-годишен шеф на мафията беше арестуван по време на голяма акция срещу организираната престъпност.

В момента в Италия върви поредната операция за справяне с гангстерите, като отчитат, че през 2023 г. непълнолетни са извършили 6000 кражби, 3400 грабежа и 300 изнасилвания, съобщиха властите.

Причината за високата детска престъпност е Емануеле Сибило, който създава бандата си на 13 години и е убит през 2015 г. на 20-годишна възраст. Неаполитанската Камора умишлено създаде мит около фигурата му, превръщайки го в символ на амбициозни гангстери - все повече и повече нови видеоклипове за Сибило се качват в социалните мрежи. В резултат на това той стана толкова популярен, че шест години след смъртта му прахът му започна да се почита като реликва.

Ето защо неговите последователи започват на все по-ранна възраст да навлизат в тъмния свят. Арестуваният 14-годишен Габриеле е един от тези последователи. Въпреки младата си възраст, в кариерата си той вече има два опита за убийство, за които получава условна присъда, и собствената банда Case Nuove (кръстена на блока, в който живеят нейните членове). Децата са покровителствани от клана Контини.