0

Б лизо 70 процента от българските ученици са пробвали наркотици, сочат последните статистики на неправителствения сектор. Оказва се, че непълнолетните взимат повече наркотици от студентите. Най-опасна се оказва модата на синтетичната дрога. В Бургас веднага след марихуаната навлиза нова дизайнерска дрога наречена „друсан” или „къпан чай”, която се оказва е много по-опасна заради тежките химикали в нея.

„Чаят е билка, а върху билката се прави формула с ацетонов разтвор който се издухва така се оставя разтворът, който е направен, впръсква се върху самия чай, върху самата билка, естествено много неравномерно. Излиза евтино и се предлага на младите хора. Най често се пуши под формата на цигара”, заяви Роси Димова, председател към ОС по наркотичните вещества.

По данни на МВР друсаният чай най-често се подготвя в ромските махали. Бургаската лаборатория притежава модерна апаратура, която установява и най-малките синтетични вещества в тютюна.

„Най-често констатираме, че изеттия друсан чай реагира на метамфетамин и амфетамин. Всъщност какво представлява „друсания чай”, това е една обикновена билка която дилърите третират с различни вещества и след като ги обработят ги пускат на пазара за лицата, които ги употребяват. Но искам да отбележа че самата употреба на друсан чай е много опасна за здравето на хората”, каза Иван Маринов, началник Отдел „Наркотици” към ОД на МВР Бургас.

 Медиците потвърждават и дори определят „друсания” чай като изключително опасен. Причината е, че в него често има наличие на ацетон, тежки химични препарати, високо количество кетамин или фентанил, което може да доведе до шизофрения и дори до смърт.

„Токсичните субстанции за мозъка, давайки някакво краткотрайно усещане за лекота, бързо увреждат организма и нервната система, особено за децата. За подрастващите е много важно да знаят, че при всичко работи на бързи обороти и са много чувствителни срещу такъв тип субстанции, а токсичните ефекти са още по-силно изразени”, уточни д-р. Борис Таблов.

По последни данни у нас смъртните случаи при тийнейджърите са не от свръхдоза, а от отключено психично състояние довело до самоубийство.

Според МВР най-употребявана сред учениците все още е марихуаната. Но с бързи обороти я настига „друсания чай”, като данните сочат, че повечето потребители са момчета.  В края на 2023-та година става ясно и това, че вече няма училище в градски условия без ученик употребил наркотик. Изключения правят само някои училища в малки населени места.