0

И зкуствен интелект вече може да сваля дрехи на реални снимки, публикувани в социалните мрежи. Вече има и жертви на новата технология като голи снимки на деца обикалят мрежата. 

Оплаквания са постъпили от семействата на най-малко 28 момичета на възраст между 11 и 16 години в градчето Алмендралехо. За непристойните фалшификати са използвани техни снимки с дрехи, взети от профилите им в "Инстаграм". Резултатът е разпространяван от техни връстници в мрежата - в социални платформи и чат стаи.

За целта е използвано специално приложение, което позволява създаването на до 25 голи снимки срещу 10 евро. Ученици достигат до тези апликации през платформи като "Тикток" и "Дискорд".

Проблем се оказва евентуалното наказание на извършителите. Те са между 12 и 14-годишни, което означава, че не могат да бъдат съдени. Тепърва ще се прави преценка дали родителите на момчетата носят някаква отговорност.

Досега испанската прокуратура още не се е произнесла, дали генерирането на снимките представлява престъпление. В понеделник от държавното обвинение казаха, че работят по класифицирането на деянието.