0

С тотици измамени с фалшив клип, в който се обещава ежемесечен доход срещу инвестиции в голяма петролна компания.

В ГДБОП всяка седмица жалби подават по няколко жертви на измамата.

Във фалшивите клипове, с които измамниците привличат хората, се използват лицата на държавници, политици, известни спортисти и журналисти, информира БНТ.

Всъщност измамниците ползват лицата на популярни личности, като сред тях има клипове с президента, с известни бизнесмени и спортисти, дори репортажи на добре познати журналисти от новинарските емисии на трите големи телевизии.

Като примамка ползват предложение за инвестиции, чрез търговия с акции на петролни и газови компании.

Pixabay

Една от компаниите е Булгаргаз, която е държавно дружество, но акции на тази компания не се търгуват.

Обещават доходност, която е три - пет, дори 10 пъти по-висока от инвестицията. Дори последната мода е да предлагат т.н. "ежемесечен пасивен доход".

Социалната мрежа, където хората прекарват все повече време, се оказва и най-доброто място, където измамниците оплитат жертвите в своите мрежи.

През последните седмици реклама с фалшив сайт на обществената телевизия предлагаше инвестиция в известна петролна компания. След като медията докладва фалшивата публикация, тя беше свалена, но се появи нова - този път фалшиво видео, което се представя като репортаж на друга телевизия.

Pixabay

„Почти всяка седмица имаме жертва на инвестиционна измама. Явяват се при нас граждани на практика от цяла България, които казват, че самата измама е започнала преди 7-8 месеца.

Разглеждали в някоя социална мрежа съдържание и са видели реклама на сайт. Последвали са линка, прочели са на сайта колко е доходоносно това нещо, видели са дийп фейк видео.

Огромна част от нашите жертви са оставили имената и телефона си. В последствие, както казвате и вие, са получили обаждане от колцентър.

Пак им е обяснено как точно този сайт, точно тази платформа като инвестират техните пари, ще ги утрои тези пари", заявява Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

От думите му става ясно, че самата дейност е организирана от престъпни групи, но на практика самата измама се извъшва от служителите на колцентровете.

Малка част от тези служители знаят какво извършват и са специализирани в това нещо.

Терминът за тези служители е ритейшън агенти, които знаят как да се сближат психологически с жертвата. Ако жертвата се опита да изтегли част от своята т. н. "печалба" , му се искат още пари под претекст, че например Швейцарската банкова асоциация иска някаква такса.

Pixabay

Така в един момент се оказва, че няма нито печалба, нито ги има парите, които уж сте "инвестирали". А банковата сметка, на която сте превеждали различни суми е закрита. Така излиза, че от лъжливия клип с президента, бизнесмен, известен спортист или журналист – излъгани са мераклиите за бързи печалби.

Колцентровете, които извършват измами в България най-често са разположение в Молдова и Беларус, а парите отиват към престъпни групи в Северна Африка.

Лесно се установяват тези, които са извършили измамата - те най-често са в някоя бивша съветска република - там са извършили измамата, т. е. там трябва да бъдат съдени и наказани.

Организаторите обаче са на някой екзотичен остров, потънали в лукс с парите на измамените. Жертвите пък са у нас.

Така в повечето случаи, това са невъзможни за наказание престъпления. У нас пък са разположени колцетрове, чийто жертви са в Германия, Австралия и Близкия изток.

Така например от колцентър у нас има измамена жена от Саудитска арабия, която дори е дала на измамниците достъп до онлайн банкирането си и така са източени от сметките ѝ няколкостотин хиляди долара.

Тя, обаче, като пострадала, не идва да даде показания у нас и така измамниците не могат да бъдат съдени, допълва още медията.