0

Н ов вид дрога се продава в много магазини. Това стана ясно от брифинг на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

„В над 1000 търговски обекта бяха извършени проверки. Установени са продукти, аналози на марихуана", поясни той.

Директорът на Националната полиция Атанас Илков уточни, че проверяващи са влезли в общо 1032 търговски обекта в цялата страна, в които се предлагат и съхраняват вещества, забранени от закона като конкретно става въпрос за електронни цигари. Иззети са над 5600 аналози на наркотични вещества, за които няма ясни документи за произход. 11 души да задържани.

„Изведохме от търговската мрежа огромно количество лесно достъпни до подрастващите вещества“, каза Илков.

Тодоров заяви, че борбата с наркотрафика и наркоразпространението е приоритетна задача за МВР и тя има резултати.

„Беше разкрита голяма лаборатория за отглеждане на канабис в Сливенско преди около две седмици, вчера имаше голяма операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в София и Костинброд, при която бяха задържани пет лица за разпространение на наркотици“, посочи главният секретар на МВР, цитиран от БТА.

Стефан Бакалов от Агенция „Митници" заяви че употребата на наркотици се влияе от модните тенденции, затова е важно институциите да реагират своевременно.

„Ексахидрокарабинола е синтетичен канабиноид, който в последните два-три месеца направи мощна експанзия в България. Затова тези действия бяха ефективни. Тази съставка предстои да бъде категоризирана като наркотично вещество от нашето законодателство, допълни Бакалов.