0

Р ускоговорещи измамници хващат наивници с атрактивни предложения за покупка на бормашини, перфоратори, винтоверти, резачки и друга подобна техника. Цената е наполовина от тази за същия продукт в магазина, но стоката е абсолютно менте, установи „Телеграф“. Мошениците се представят за украинци, но всъщност са гастролиращи криминогени от Молдова.

Във вторник двама представящи се за украинци бяха паркирали небесносин „Ситроен Пикасо“ на улица „Неделчо Бончев“ 10 пред най-модерната сграда в района.

История

Очевидно нахалниците не подозираха, че в сградата работят журналисти от групата на „Юнайтед Медия“ и съвсем спокойно се опитваха да ловят шарани, предлагайки маркови машини, чиято цена в магазина е над 200 лева, за по 50-100 лева. Мъжете, които видимо бяха на не повече от 35 години, твърдяха, че са бежанци от войната в Украйна и разказваха сълзлива история. „Имахме магазин там, успяхме да вземем каквото можем с нас и сега продаваме машините тук в България, за да можем да преживяваме“, обясни по-младият от двамата, който се представи за Виталий.

Обиколки

Ортакът му с готовност извади една от машините за мостра, а в багажника бе натоварил поне още дузина от същия вид. Проверка на „Телеграф“ показа, че това е една от поредните измамни схеми, с които се препитават измамници, идващи от бившия СССР. Ментетата не стават за нищо, но на външен вид са доста добри копия на популярни марки като „Бош“, „Макита“, „Щил“ и дори по-бюджетните „Райдър“. Работят едва няколко дни или часове в зависимост от натоварването, роторът им бързо заминава. Разпада се и подвижният плот. Режещите инструменти пък освен този недъг често износват неравномерно ножовете и може да ги съсипят тотално. Измамниците обикалят с леки автомобили, основно промишлените райони на София, бедните крайни квартали и по паркингите на големи строителни магазини, където ловят своите жертви.