0

Н елицензирани инвестиционни посредници примамват жертви, като им обещават, че ще инвестират парите им в акции на световноизвестни и разпознаваеми компании като авиокосмическата корпорация Space X (Спейс Екс) на милиардера Илон Мъск. 

ТОВА ЛИ Е ТЪРСЕНИЯТ ЛЕК? Незрящи проглеждат с чипа на Илон Мъск!

Други компании, която измамниците често използват като червейче за кукичката, са шведската IKEA и китайската Huawei. Но нито Space X, нито Huawei са публични компании, тоест техните акции не се търгуват на борсата и няма как да си ги купите. Много често жертвите на сивите брокери обаче не знаят това.

Индикатор за измама е и ако ви кажат, че имат вътрешна информация, че някоя компания скоро ще стане публична и "само сега" можете да инвестирате в нея, за да спечелите много пари.

Флагове

Използването на имена на известни брандове и компании, които обаче не са публични, е един от червените флагове, който трябва да ви подскаже, че имате работа с нелицензирани структури, само представящи се за инвестиционни посредници, посочи пред „Телеграф“ Радослава Масларска, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

Друг яркочервен флаг, който издава сивите брокери, е, че обещават нереално висока доходност на вашето вложение, без да споменават нищо за рисковете, че тази възвращаемост на инвестицията ви може и да не се случи. "Необичайно високи печалби с минимален или никакъв риск.

ПОЗНАТА СХЕМА: Мними добродетели събират пари за глухонеми (СНИМКИ)

Това не може да ви го обещае никой регулиран инвестиционен посредник. Легитимните компании в сектора са максимално прозрачни относно рисковете, свързани с инвестициите, и не дават преувеличени обещания за възвращаемостта. Това е регламентирано от закона за дейността им“, посочи още Масларска.

Манипулации

Третият червен флаг е, че сивите брокери приканват жертвите си да инвестират веднага и да им пратят парите колкото се може по-бързо, манипулирайки ги, че скоро "цената ще е друга и част от доходността може да се изгуби".

"Никога не изпращайте пари, първо, без да сте проверили лицето, на което ще преведете сумата, и второ, без да сте подписали договор. Защото услугите на лицензираните инвестиционните посредници се предоставят само след подписан договор, който може да бъде и в електронна форма", уточни Масларска. 

Хората, които искат да инвестират парите си във финансови инструменти чрез инвестиционен посредник, трябва на първо място да проверят дали той е лицензиран. Това се прави чрез обаждане на специалния информационен телефон на Комисията по финансов надзор (КФН) или на сайта на регулатора.

Там са изписани точното наименование, единният идентификационен код (ЕИК), представляващите посредника, адресът на физическите му центрове, интернет страниците, чрез които предоставя услугите си, телефоните и всички други контакти. Чуждите дружества, лицензирани извън България, които искат да предоставят услуги у нас, също трябва да бъдат одобрени от КФН и да фигурират в регистрите й.

Заблуда

За да заблудят по-лесно жертвите си, често измамниците използват наименование, близко до това на лицензиран посреднк, като променят една-две думи – например вместо „трейдинг“, слагат „трейд“ или добавят „фронт офис“. Но дори имената да си приличат, става въпрос за съвсем различни фирми.

ВНИМАНИЕ: Измамиха мъж с обещание за нечувано дарение!

Затова най-сигурният начин е да се гледа ЕИК, който е като ЕГН за компаниите. Случва се измамниците да използват и договори, свалени от сайта на лицензирано дружество, като освен името на фирмата променят и банковите сметки. Веднъж като получат парите на жертвата, измамниците веднага ги изтеглят от сметката. 

След като закачат шаран на кукичката, сивите брокери разиграват почти един и същи сценарий. В началото предоставят на жертвата отчети на регулярна база, за да поддържат интереса й и да я мотивират да инвестира още и още.

„Постигнатата доходност от мнимата сделка обаче е само на хартия. Често потърпевшите разбират за измамата едва когато решат да изтеглят част от парите си. Тогава става ясно, че инвестицията не е печеливша, а парите са безвъзвратно изгубени. Сумите, с които потърпевшите са ощетени, възлизат на милиони левове", казва още Масларска.

Купуват бази данни с контакти

Лицензираните инвестиционни посредници също звънят по телефона или се свързват по друг начин с потенциални клиенти, но само ако клиентът преди това доброволно и осъзнато е дал своите контакти, обясни Радослава Масларска. За целта се правят специални събития като уебинари, семинари на място и т.н.

За да се снабдят с номерата на потенциални жертви, обаче сивите брокери обикновено купуват бази с данни. И започват да звънят наред.

По време на разговора следват предварително разработен сценарий, вероятно изготвен и с помощта на психолози. Често звънят от телефони извън България, например от Ирландия, чийто международен код се различава от българския само по една цифра. По телефона любезно момиче се опитва да предизвика интерес, обещавайки безплатен курс за търговия с финансови инструменти.

Лихварството не е престъпление!

За да прати информация за курса, изкопчва електронната поща на набелязаната жертва. След около две седмици следва обаждане на сив брокер, който много настоятелно се опитва да ви убеди да инвестирате парите си във финансови инструменти, за да не бъдат изядени от инфлацията. Но ако направите справка в регистъра на КФН, ще установите, че такъв лицензиран инвестиционен посредник няма.