1

И стинска война за паркоместа в крайните квартали се разразява в големите градове на страната. Проверка на „Телеграф“ показа, че най-зле е положението в София, където поне по 3-4 коли осъмват с щети.

Интересна подробност е, че в кварталите „Младост“ и „Мусагеница“ дерат колите с пирони, докато жители на „Полигона“ директно засипват возилата на „натрапниците“ с боклук. 

Потърпевшите от своя страна качват снимки в групите на кварталите в социалните мрежи и открито се заканват на злосторниците с физическа саморазправа от сорта на: „Видя ли те някаква кола да драскаш случайно, да знаеш там ще те оставя. Дано го видиш. Поздрави от сивия Ситроен.“

Проблем

Проблемът все повече набира сила в последните години, особено в крайните квартали с големи кооперации. Често хората там са свикнали години наред да паркират на едно и също място пред блока и когато някой системно им спира и паркира на заплютото пространство, те се изнервят. Смятат въпросните места за собствени, а не е така. Земята пред панелките е общинска и всеки може да паркира там, категорични са общинари. С течение на времето обаче се е установило неписаното правило, че щом не си от този блок, не може да паркираш там. Така по- отмъстителните жители не пестят усилия, а и материали като яйца или мастило дори, за да омажат колите на новодошлите, които нерядко са от съседния блок. Разбира се, срещат се и автовендети с рязане на гуми или пък сваляне на регистрационния номер. Не са малко случаите, в които изнервени собственици на поругани возила спят в автомобилите си с надеждата за заловят нахалника, дръзнал да посегне на най-милото им - колата.

Куриози

В квартали като „Люлин“ или „Обеля“ често се стига до куриози. В опита си жителите там да си запазят паркомястото пред панелката, когато са по работа с колата, измайсторяват цели артинсталации. Например стойка от летен чадър със забучени клони, която се мъдри между паркирани автомобили, или пък ретро телевизор, стоварен в междублоковото пространство. Естествено, тубите с вода и щайгите, които често се срещат и по морските курорти, може да се срещнат и в столицата. 

Гаражите вече са лукс, струват колкото гарсониера

Проблемът с паркоместата естествено наду цените на гаражите и на външните паркоместа. При новото строителство изискването е да се пада по едно паркомясто или гараж на жилище. Цените са космически - по 25 000 - 30 000 евро и нагоре струват гаражите в столицата. Открити паркоместа в двора на нови кооперации са наполовина на тази цена. Наемите също са непосилни. Когато обаче на едно домакинство се падат по две и повече коли, проблемът наистина става сериозен.