0

В Турция се проведоха избори, на които се гласуваше за местни власти през следващите 5 години (първи данни за резултатите вижте по-долу). Повече от 61 милиона избиратели имаха право да гласуват в приблизително 208 хиляди урни в Турция. В 32 източни провинции часовете за гласуване бяха от 07.00 до 16.00 часа, а в останалите 50 провинции до 17.00 часа (16 ч. българско време).

Наблюдатели съобщават, че избирателната активност на тези избори е по-слаба от предишните. 

Изборните забрани започнаха в 06:00 часа. До 00:00 часа през нощта се забранява продажбата на алкохолни напитки при каквито и да е обстоятелства, както и сервирането и пиенето на всякакви видове алкохолни напитки в заведения и обществени места. По време на периода на гласуване всички обществени места за забавление като барчета кафенета и интернет кафенета са затворени, а в ресторантите се сервира само храна, без алкохол.

Никой друг освен отговорните за опазването на сигурността и обществения ред няма да може да носи оръжията, посочени в член 6 от турския Наказателен кодекс № 5237. 

До 18:00 часа (17 ч. българско време) са забранени новини, прогнози и коментари относно изборите и изборните резултати. Между 18.00 и 21.00 часа могат да се публикуват само новини и комюникета за изборите, дадени от Висш избиратерен съвет (ВИС). Всички останали излъчвания ще бъдат разрешени най-късно до 21.00 часа от ВИС.

В 11.00 сутринта дойде съобщение за един загинал при въоръжено нападение в изборта секция.

Емин Челик, член на избирателната секция на Прокюрдската партия за народно равенство и демокрация (ДЕМ), загина и 11 души бяха ранени при сбиване между две групи в квартал Агачръдере в централния район Сур на Диарбекир заради изборите за мухтар - районен секретар.

Докато течеше гласуването в квартала, дискусията между две групи за избора, прерасна в бой с камъни, тояги и престрелка.

По сигнал на място са изпратени екипи на жандармерия и Спешна помощ 112. Пострадалите са откарани в болници в града.

При сбиването две от линейките, изпратени в района, са пострадали от хвърлени камъни.

Мерките за сигурност на екипи на жандармерията в квартала продължават. Гласуването е спряно временно.

БГНЕС

Председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган, заедно със съпругата си Емине Ердоган, гласуваха в 13.20 ч. в истанбулско училище в квартал Юскюдар, в азиатската част на 16 милионния град.

„Днес провеждаме избори за местна власт. Два последователни избора за толкова кратък период от време наистина измориха нашата нация. Умориха и вас (медиите). 

От една страна, парламентарните и президентските избори, от друга страна, местните избори. Надявам се резултатите да бъдат инструмент за началото на новия век. Имахме много интензивна кампания. Мисля, че провеждайки тези избори днес, ние ще постигнем добър резултат на местните избори."

Кметът на голяма община Истанбул Екрем Имамоглу, повторен кандидат от водещата опозиционна Републиканска народна партия (РНП), гласува в 12.56 ч. в девическа гимназия в квартал Бейликдюзю, в европейскатачаст на Истанбул. Той е смятан за фаворит във вота за Истанбул, но надпреварата ще е много ожесточена.

Опонентът на Имамоглу, кандидатът за кмет за голяма община Истанбул от Народния алианс, където е и партията на Ердоган ПСР, Мурат Курум гласува в 11.30 ч. в основно училище в квартал Кягътхате.

Председателят на Партията на националистическото движение (ПНД) и верен съюзник на Ердоган, Девлет Бахчели гласува в 12.46 ч. в Анкара. Опозиционните медии наблегнаха на факта, че ръката на Бахчели е превързана, а лицето му е посинено.

Няма коментар относно причините за състоянието му в момента. Лидеръът от известно време не се е появявал пред камерите и се спекулираше, че има здравословни проблеми.

Настоящият кмет на Столична община Анкара Мансур Яваш, който е от опозиционната РНП, гласува в 12.05 ч. в гимназия в район Чанкая.

Яваш дойде да гласува със съпругата си и заяви: „Нямаме ни най-малко колебание относно резултата от изборите. Ще се срещнем пред общината след 21.00 часа довечера.“

Министърът на вътрешните работи Йерликая гласува в основно училище в Чанкая, Анкара. Министърът пожела Общите избори за местни власти да бъдат благоприятни за нацията. „Ние гарантираме, че решението на нашата любима нация се изявява безпроблемно в избирателната урна днес.

Управлението на всички избори и окончателните решения принадлежат на ВИС, провинциалните и окръжните избирателни комисии. Министерство на вътрешните работи, ние работим, за да гарантираме, че преброяването на гласовете след изборите ще се проведе в мирна и безопасна среда. Нашето желание и молитва, както винаги, е денят на демокрацията да завърши по най-добрия възможен начин. Тази работа ще бъде завършена."

В 15.40 ч. дойде информация, че на войници и полицаи е позволено да гласуват с бюлетини в Мардин, Диарбекир, Хакари и Ширнак.

Депутатите от прокюрдската партия ДЕМ, които заснеха въпросните моменти, реагираха на ситуацията, като заявиха, че изборните забрани са нарушени.

Друг скандал с „масово гласуване“ в Халфети, избухна в 10.30 ч. 3-ма души, 1 адвокат, който се противопостави на случилото се, и 2 наблюдатели на урните, са били бити при спречкване, възникнало между желаещи да гласуват колективно и наблюдатели на урните в Халфети, Източна Турция. Докато се водеше протокол за инцидента, гласуването във въпросната урна беше спряно.

Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) Йозгюр Йозел гласува в Анкара със семейството си сутринта. „Преди всичко бихме искали да благодарим на всички, които допринесоха за този празник на демокрацията. Желаем успех на всеки, който е кандидат за управление. Разбира се, на миналите избори имаше политически дебати, но нямаше големи неуспехи или много тъжни събития. Стигнахме дотук. Надявам се изборите да преминат в мир и сигурност. Оконмателното решение ще бъде взето от нацията, всички ще бъдем уважени“, заключи той.

В една от най-засегнатите от земетресението на 6 февруари 2023 г. провинции, Хатай имаше 3424 урни за изборите. Повечето от тях бяха в контейнери, поставени в градините на училищата, разрушени при земетресенията.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган печели местните избори в Турция с 39,16% от гласовете при 8,78% преброени бюлетини в цялата страна. Основната опозиционна формация - Републиканската народна партия (РНП) остава на второ място с 30,57%, сочат предварителните данни за резултатите от вота. 

Кандидатите на Републиканската народна партия за кметове на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Яваш обаче печелят съответно 49,09% и 54,77%. Кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мурат Курум (кандидат в Истанбул) и Тургут Алтънок (Анкара) губят битката със съответно 42,05% и 37,93%.

В третия по големина турски град Измир води кандидатът на Републиканската народна партия Джемил Тугай с 47,24%, докато представителят на Партия на справедливостта и развитието Хамза Даг получава 37,85%

Републиканската народна партия печели европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието доминира в Анадола. Избирателните секции в 81 провинции на страната затвориха между 16:00 и 17:00 ч. местно и българско време.

*Източници: Марица, БГНЕС