0

М итичният ъндърграунд герой Красимир Каменов-Къро изникна от записи, на които обсъжда предварително изготвен списък с магистрати, които да бъдат отстранявани от работа, в това число и главния прокурор Иван Гешев. Списъкът е озаглавен „Вредители за уволнение“ и съдържа имена на следователи, съдии и прокурори от закритото спецправосъдие, както и висш полицейски служител

Листата е открита заедно с вещество, което при полевия тест е реагирало като кокаин, при обиск в дома на Тони Иванов по прякор Парфюма. Той е бил арестуван за притежание на наркотици, но е освободен с мярка "подписка", след което е напуснал страната.  Разследването започнало по доклад на сектретен доклад на службите за сигурност. 

Междувременно е претърсено и жилището на друг задържан за наркотици – Дилян Георгиев, като в дома му са намерени 15 аудиозаписа с неговия глас, гласа на Красимир Каменов-Къро и приближено до него лице, журналист, чиято самоличност се изяснява, и на Овидиу Семанеску – гражданин на Румъния и Франция, обявен за международно издирване за опит за измама и ОПГ.

Прокуратурата води разследване за организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления, като предстои преценка дали да се отделят материали за друго дело за организирана престъпна група за търговия с влияние и наркотици. „Има и данни за заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност“, съобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева по време на брифинг.

В жилището на Дилян Георгиев е открит и черен плик, който съдържал бял лист с напечатан текст на английски език, който в превод гласи: „Здравей, скъпи приятелю! Доколкото разбрах всичко е окей по темата. Продължавайте така! Когато приключим всички ще сме щастливи! Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите приятели. Ако имаш нужда от повече, можеш да се обадиш, или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така, че ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско. Поздрави!“.

.

 .
Telegraph.bg

На друга записка е посочена руската банка ВТБ, която попада в санкционния списък на САЩ, и има отбелязана сума от 50 милиона евро.

Telegraph.bg

„Може би виждате, това което медиите наричат „завладяната държава“. Видях руската банка ВТБ и едни големи цифри в евро в ръкописен текст. Тук интересният въпрос  е – ако при положение, че ВТБ е руската банка, която е в санционния списък на САЩ и е била съдружник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени, посочени като Цецо от Белград, на лобисти. Едва ли се съмнявате за кой става въпрос“, коментира главният прокурор Иван Гешев.  

„Дали това не е работа на зловредно руско влияние и организации и структури, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроталантическите партньори. На този въпрос отговор трябва да даде ДАНС. Дали това е така или не. Другият въпрос е дали има организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и интересите на българските граждани“, посочи Гешев.

В дома на Георгиев е намерен и друг плик с напечатан текст на български език заедно с две флашки. В бележката се казва: „Здрасти! Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал. Материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора, които да пищят срещу Каскета. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и също ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко С.“.

.

 .
Telegraph.bg

На брифинга бяха пуснати и аудиозаписите, в които се обсъжда отстраняването на полицаи, магистрати и дори на самия главен прокурор. Споменават се и политическите партии „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, бившият финансов министър Владислав Горанов, както и лица с прякори Мишо Куката от Младост, килъра Боян, дебелия Васко, Калин Едрев, Бобоков и разследващия журналист Димитър Стоянов.

От записа става ясно, че е било организирано отстраняването от МВР на полицейски служител – шеф на отдел убийства за сумата от 400 000 лева.

„Сигурен съм, че МВР и министър Демерджиев също ще извършат необходимите проверки, за да се установи как кореспондират събраните 400 000 лева за отстраняване на полицейски служители, в случая за ръководителя на сектор „тежки престъпления“. Чухме още едно име – за мен е ясно кой е Борислав от икономическа полиция. Той със сигурност ще попадне в проверката, която съм сигурен, че ще бъде извършена от Вътрешна сигурност“, заяви Иван Гешев.