0

М акедонец с български паспорт е задържан с Европейска заповед за арест (ЕЗА) в Малта, научи „Телеграф“. Той е издирван от българските власти за въоръжен обир на офис на застрахователен брокер, извършен през 2017 година в столичния квартал „Младост“ 4. Тогава 47-годишният Горан Стояновски в съучастие с още един мъж задигна 5000 лева и няколко мобилни телефона от офиса.

РАЗВИТИЕ: Сгащиха македонски крадец с БГ паспорт в Малта

Превод

Преди ден Горан се изправи пред съда в Малта, където, подпомогнат от двама преводачи, не оспори, че е човекът, посочен в заповедта за арест. Властите на малкия остров бяха шашнати, тъй като Горан поиска преводач на български, след това каза, че не разбира езика. После му беше осигурен преводач от езика, който се говори в Република Северна Македония, но отново мъжът изпитваше затруднения с превода.

Удари

След консултация с адвоката си Стояновски отказа да бъде върнат у нас и съдът насрочи ново дело за сряда, на което да реши дали да го екстрадира в България. Стояновски е стар познайник на МВР не само у нас, но и на Балканския полуостров. През 2008 г. той бе задържан в село Бърнярци, община Гази Баба в Северна Македония заедно със сърбина Милан Стойкович по обвинение за обири. Тогава Стояновски настоя, че е българин и поиска защита от властите у нас. Носителят на БГ паспорт бе издирван и в Сърбия за обир на 200 000 динара от чейндж бюро в Ниш, както и за още въоръжени грабежи в Прокупле, Лесковац и Цариброд. Последната му проява е обир на клон на "Юни Банк" в Крушово, РС Македония, откъдето се смята, че е задигнал около 25 000 евро.