0

В ърховният касационен съд присъди рекордно обезщетение на жена с изключително тежки увреждания след катастрофа от 2015 г. Става дума за 800 000 лв., съобщи "Лекс". Сумата, която ще направи пострадалата почни милионер ще трябва да бъде платена от застрахователя по "Гражданска отговорност". Друг е въпросът дали парите могат да компенсират кошмара, през който е минала жената.

Уврежданията на 21-годишната тогава жена са тежки. Жертвата на пътя е била в кома осем дни, претърпяла е две операции, около година е била на легло и състоянието й продължава да е сериозно. А прогнозите за здравето й не са оптимистични.

Съдът описва състоянието на пострадалата в катастрофата години след инцидента така: "Ищцата изпитва постоянно главоболие, световъртеж, замайване, дясната очна цепка не се затваря, което провокира сълзотечение, има намален слух и непрекъснат шум в ушите, получава епилептични припадъци с прехапване на езика, пяна на устата, тонично-клонични гърчове, медикаментозно овладени, има тремор на ръцете, координационни нарушения и затруднена самостоятелна походка, свръхнормено напълняване, парализа на лицевата мускулатура вдясно на лицето, която е с трайни и необратими последици".

Последиците обаче не са само физически, а и психически и те не са обратими. За нея и малкото й дете се грижи майка й.

И Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд преценяват, че справедливото обезщетение за нея е общо 600 000 лв. Т.е. те ѝ присъждат още 200 000 лв., а не претендираните от момичето 400 000 лв. Според върховните съдии обаче двете инстанции не са оценили в достатъчна степен релевантните обективно съществуващи и установени по делото обстоятелства. И присъжда обезщетението от 800 000 лв.