0

Б ившият футболист Георги Семерджиев, който бе осъден на 20 години затвор на първа инстанция за адската катастрофа с две жертви на столичния бул. „Черни връх“, се жалва, че бил постоянно заключен. Това става ясно от частно наказателно дело, което джигитът е завел в Софийския районен съд. Папките били препратени към Административен съд София-град, но оттам го върнали за определяне на подсъдност от смесен състав на ВКС и ВАС.

Драма

В жалбата си Семерджиев реално атакува член от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Според него обвиняемите и подсъдимите се държат в постоянно заключени помещения без право на участие в колективни мероприятия, когато са обвинени за престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода над 15 години или доживотен затвор или когато нарушават реда в затвора. В първата хипотеза настаняването става със заповед на началника на затвора. Семерджиев атакува именно тази заповед.

Дела

Междувременно стана ясно, че Семерджиев ще се изправи пред Темида по поредно дело. Софийската районна прокуратура е внесла в съда обвинението срещу него за фалшивата швейцарска шофьорска книжка. Въпреки че за нея се разбра едва когато Семерджиев уби две млади жени миналото лято, в обвинението се твърди, че той бил спипан с документа менте още на 14 февруари 2022 г., тоест няколко месеца преди жестоката катастрофа. Тогава джигитът минал на червено по бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“ и бил спрян от полицейски патрул. Именно тогава Семерджиев размахал шофьорската книжка от Швейцария. Катаджиите обаче му съставили само акт за преминаването на червено. Очаква се скоро да бъде насрочено първото заседание в СРС за фалшивата книжка. Утре пък в Софийския апелативен съд продължава делото срещу джигита за катастрофата, в която уби Хариет и Хриси, а после избяга от местопроизшествието. На първа инстанция Семерджиев отнесе 20 години решетки. Пред САС той настоява да бъде признат за невинен.