0

Д вама души са тежко пострадали при взривовете в склад за фойерверки в Елин Пелин. Става въпрос за мъж на около 40 години и жена на около 30 години - и двамата с изгаряния от трета степен. Те са настанени за лечение в „Пирогов”, предава NOVA.

„Трета степен на изгаряния означава поразяване на тъканите и кожата в състояние, в което тя опада”, обясни директорът на спешната болница д-р Валентин Димитров. Единият от пострадалите е с 85% изгаряния. Другият е в по-добро състояние - с 35% изгаряния. Ранените са приети за интензивно лечение в реанимацията на „Пирогов”, където екипите се борят за живота им.

Димитров посочи, че има добра координация между министерството, „Пирогов” и Спешна помощ. „Колегите на работа в шокова зала имат готовност да приемат пациенти. Екипите са готови да окажат помощ на всички пациенти”, подчерта директорът на болницата.

Междувременно стана ясно, че системата за предупреждения BG-ALERT е изпратила съобщение за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан, сочи съобщението на сайта на системата. Съветът към хората е да се насочат в посока София.

БТА

По-рано също беше получено предупреждение за опасност от системата BG-Alert. Пожарът и взривовете в складовете за фойерверки продължават. „Не знам какъв е безопасният периметър”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. „Казват, че има пиротехнически изделия, но не знаем колко са по обем”, допълни вътрешният министър.

„Знаем, че складът е бил доста добре технологично оборудван и добре зареден”, заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. „Извеждаме с полицейски екипи тези, които не желаят да напуснат”, допълни Стоянов.