0

А рестувани са четирима трафиканти, подпомагали чужденци да преминат незаконно държавната граница на Република България. Задържаните край Силистра са гражданин на РС Македония и трима сирийци със статут на пребиваващи в България, съобщиха от МВР-Варна. 

В ранните часове на 30 декември 2023 г. са хванати 12 сирийци при опит да преминат границата. Заедно с тях са задържани и двама мъже – македонски гражданин и сириец, постоянно пребиваващ в България, които подпомагали групата да премине нелегално границата. Всички задържани са привлечени към наказателна отговорност, като македонският гражданин е обвинен и в неподчинение на полицейските разпореждания и управление на автомобил след употреба на наркотични вещества.

Първоначално трафикантите са задържани за срок до 72 часа, а след това с решение на съда двамата остават за постоянно в ареста. Единадесет пълнолетни чужденци, опитали да навлязат незаконно в България също са обвинени.

Ден по-рано, друга група мигранти успешно е преминала през границата на България с Румъния. Български и румънски полицаи са арестували петима сирийски граждани, двама от които трафиканти, напуснали България без да имат право. Всички те са в ареста, предстои да бъде одобрена мярка за постоянен арест. Един от тях вече е осъждан два пъти за управление на автомобил след употреба на наркотици, а другият е разследван за държане на наркотици и управление на автомобил след употреба на дрога. В голяма част от пълнолетните мъже са намерени документи за пребиваване в България, но те не са имали право да напускат пределите на страната ни.