0

Н ай-често и най-лесно крадците влизат през прозореца на дома. Ако дограмата не е укрепена добре, влизат за секунди с една отвертка или щанга, с която напъват прозореца. Това каза експертът-ключар по аварийна помощ Георги Алексиев пред радио "Фокус“.

Той обясни, че за подсигуряване на дограмата се поставя секюрити обков – допълнителни точкови заключвания на самия прозорец или дограма. "Те издържат до тон натиск и практически е невъзможно прозорецът да се отвори, освен ако не се счупи. Повечето нови дограми са с такъв тип заключване, в зависимост от марката производител и качеството. Дори да е на ножица прозорецът, ако заключването е точково, не може да се отвори – отдолу и отстрани има допълнителни точки, които държат самия прозорец“, обясни Георги Алексиев.

Хай секюрити ключалките осигуряват максимална безопасност за дома. "Те са със специален дефендър, който предпазва и ключалката, и патрона, и бравата, и практически са неразпробиваеми и неотваряеми. Всеки хай секюрити патрон е с карта и ключовете се вадят по специален начин“, обясни Алексиев.

Цената на този вид ключалки е в диапазона от 90 до 400 лева, допълни той.

При проникване в дома крадците обикновено търсят пари в брой или бижута. "Те искат да изкарат бързи пари за много кратко време. Гледат да изкарат една надница днес и това да се случи в рамките на минута-две“, коментира Георги Алексиев.

Поставянето на СОТ и камера в дома помагат, но сигурната ключалка е задължителна, подчерта той.