0

П ловдивският апелативен съд за трети път потвърди доживотната присъда на бившия полицай Венцеслав Караджов. Той е признат за виновен в умишленото убийство на майка си и баща си, извършено с особена жестокост и с користна цел на 15 май 2016 г. в дома им в Пловдив, предаде TrafficNews.

Апелативният съд измени присъдата единствено като приспадна от наложеното на подсъдимия експолицай наказание „доживотен затвор“ времето, през което същият е бил задържан на 17 май 2016 г. за срок от 24 часа по Закона за МВР и от 04 юни 2016 г. до 23.02.2023 г. – с мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд - Пловдив и от 23.02.2023 г. – с мярка „домашен арест“, до влизане на присъдата в сила.

В мотивите си апелативните съдии са се съгласили с изводите на Окръжния съд, че в случая е налице изключителен превес на отегчаващите отговорността обстоятелства, поради което на подсъдимия следва да бъде наложено наказание „доживотен затвор“, което е и съответно на високата степен на обществена опасност на деянието и на дееца.

Делото се разгледа за трети път от Апелативен съд - Пловдив, след като по жалби на подсъдимия Караджов и неговите защитници,  Върховният касационен съд два пъти отмени изцяло решенията на Пловдивския апелативен съд и връщаше делото за ново разглеждане от друг състав.

И при двете решения на апелативните магистрати беше потвърдена най-тежката присъда "доживотен затвор" на Окръжния съд. Бившият полицай прекара в ареста близо 7 години, като преди 10 месеца беше пуснат под "домашен арест" с гривна на крака за проследяване. 

Решението на Апелативния съд не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд. По закон решението на ВКС ще бъде окончателно и делото не може повече да бъде връщано повече за ново разглеждане.