0

О съденият на 6,5 години затвор за убийството на 15- годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Йоан Матев е преместен в затворническото общежитие от закрит тип в Кремиковци и е настанен в спално помещение с още 6 лишени от свобода. Това съобщиха за „Телеграф“ от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Матев бе осъден окончателно и присъдата му влезе в сила на 10 юни, когато бе прибран зад решетките.

Адаптация

Осъденият изкара няколко седмици в специално преходно общежитие, където да се адаптира, след което е бил преместен в Кремиковци. Още веднага е подал заявление за няколко работни позиции, за да може с труд да стопи наказанието. Все още не е назначен на работа обаче, тъй като поведението му се наблюдава, обясниха от ГДИН. Оттам допълниха, че формално Матев има право да поиска от съда условно предсрочно освобождаване още от датата на постъпването си в затвора, а именно от 10 юни. Причината е, че той прекара 3 години в следствения арест, а след това бе пуснат и под домашен арест, а по закон това време се приспада от присъдата. Законът също така гарантира правото на лишен от свобода да иска условно предсрочно освобождаване от затвора, ако е излежал повече от половината си присъда. До момента такова искане все още не е постъпило в СГС.

Покриване

15-годишният Игнатов бе наръган с нож посред бял ден на 2 юни 2015 г. в Борисовата градина. Убиецът му бе заловен чак през 2017 г. Матев така и не си призна. Разследващите обаче стигат до шахта в района на местопрестъплението, където намират захвърлен нож. До въпросната шахта ги отвежда братът на Йоан Марсел. След като е престояло дълго време там, по острието не бяха открити биологични следи.  Пред разпитващи по- малкият брат обяснил, че батко му му признал за стореното. Обяснил му, че просто искал да вземе парите на момчето, но била станала беля. Марсел обаче отказа да свидетелства срещу брат си в съда.  Йоан бе съден като непълнолетен, защото по време на убийството е бил 17-годишен. Така получи значително по-лека присъда, при това цели 8 години след престъплението.