0

М инистърът на правосъдието Крум Зарков влезе в Ловешкия затвор в компанията на заместничката си Мария Павлова и шефът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

Тримата инспектираха как се осъществява реформата в системата на изпълнение на наказанията, след множество сигнали, получени от надзиратели и от затворници. Всички се оплакват от условията в зандана.

Крум Зарков констатира, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия. В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода.

Зарков разпореди на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора. Министърът бе категоричен, че условията, в които лишените от свобода търпят наказанията си трябва да се подобрят. Също така и условията за труд на надзирателите, чието ниво на този етап не отговаря в пълна степен на изискванията. От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността, след подадено от нея заявление за напускане и сега се търси нов началник на пандиза.