0

Преди дни стана известно, че Софийската районна прокуратура е обвинила Юлиян Цолов, известен с прякора Българския вълк от Уолстрийт. Той ще отговаря пред Темида за 11 измами, от които са нанесени вреди на търговски дружества на обща стойност 774 384 лв.

От държавното обвинение съобщиха, че за периода от 5 август 2019 г. до 7 септември 2022 г. в София, с 6 продължавани престъпления, 49-годишният Цолов с цел да набави имотна облага за своя фирма, възбудил и поддържал заблуждение у управители на други фирми, че заплащат стойността на изработен онлайн продукт от служители на дружество.

Схема

„Телеграф“ научи от свои източници схемата на измамите. Като собственик и управител на фирмата „Алтегис“ ЕООД Цолов убедил управителя на фирма „Сентека“ ЕООД да подпише договор за изработка и поддръжка на онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Специалистите от „Сентека“ изработвали софтуерните продукти, но парите, които клиентите плащали, постъпвали не в сметката на фирмата, а в тази на „Алтегис“. Когато парите станали твърде много – 552 972 лв., от измамената фирма се усетили за имотната вреда, която са претърпели.

В хода на разследването е установено, че Цолов е представял фирма „Алтегис“ за дъщерна на „Сентека“ и по този начин е отклонил паричните средства към собствената си фирма.

Кражба

Други фирми пък били завлечени по откровено нагъл начин. За периода от 6 януари 2021 г. до 19 април 2022 г., с 5 престъпления Цолов заблудил управители на различни търговски дружества, че фирмата му „Алтегис“ ще изработи или поддържа онлайн платформи за продажба на продукти в интернет. Цолов сключил договори с управителите на дружествата, но не извършил услугите, обаче получил от клиентите общо 221 412 лв.

Разследването

По случая е образувано досъдебно производство за 11 измами. На Юлиян Цолов е наложена мярка за неотклонение „подписка“, както и забрана за напускане на страната. Разследването продължава.

„Телеграф“ научи, на 2 март защитата на Цолов е поискала да бъде отменена забраната за напускане на страната.

История

Цолов е наричан Българския вълк от Уолстрийт, след като през 2003 г. е нает от "Леман Брадърс", по-късно бил поканен и от "Креди суис", а след това и от "Морган Стенли", като всички му предлагали високи суми, за да започне работа при тях.

"На Уолстрийт можеш да напуснеш по всяко време, но може и да те уволнят по всяко време. Няма едномесечно предизвестие, тръгваш си в същия ден. Дават ти два кашона да си изнесеш вещите и си отиваш моментално. Целта е да нямаш достъп до данните, за да няма злоупотреби", разказва Цолов пред NOVA през 2015 г.

През 2008 г. е арестуван в САЩ заради разследване за злоупотреби, след 24 часа е пуснат под домашен арест и бяга в Испания. В Марбея, Испания, е арестуван и осъден на 4 г. затвор. "Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда. Това изтъкна и съдията", разказва още Цолов.

От 2013 г. е в България, а оттогава е женен и за Мис България 2006 Славена Вътова, с която имат две дъщери.