0

С лужител на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (по-позната като ДАИ) е задържан за корупция с шофьорски книжки, съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР-Кърджали.

Заедно с него е прибран и служител на автошкола, който посредничил неподготвени кандидати да минават листовките безупречно, научи „Телеграф“.

Схема

Схемата се организирала от автоинструктор, който с парични знаци убеждавал местния даиджия в Кърджали да си затваря очите, когато кандидат-шофьори влизали в залата за теоретичен изпит в областния град. Въпреки че съответният наличен детектор в залата показвал, че влизащите лица носят със себе си мобилни устройства, инспекторът от държавната институция услужливо пропускал този факт. Така лицата обсъждали тестовете с помагачи на другия край на интернет връзката, както и им пращали снимки и видеа от изпитните материали. Насреща получавали верните отговори, докато били напълно необезпокоявани от корумпирания чиновник.

Разработка

Информация за схемата достигнала до Икономическа полиция в Кърджали. Започнала оперативна разработка, в която се включили и от ГДБОП-Хасково. 8 лица са разпитани в хода на проверката, която е по членове от Наказателния кодекс за подкуп. Сезирана е прокуратурата. В момента крайните платци на подкупа са правоспособни шофьори, научи още „Телеграф“.