0

Н овината, че българин е загинал на фронта, сражавайки се за Украйна във войната с Русия, намери много сериозен отзвук в първата седмица на 2024 година и стана обект на различни интерпретации, включително и с политически отенък. Потвърждение за смъртта на Светослав Славков по официални дипломатически канали все още няма, но разпространилият първи информацията Боян Расате е категоричен, че човекът, от когото е разбрал лошата новина, всъщност е бил на метри от Светльо.

ТРАГИЧНА ВЕСТ: Фен на Левски загина на фронта в Украйна

Двамата са били рамо до рамо в отряда от 20 бойци, който е бил пратен на мисия и се е сблъскал с превъзхождащ го противник. В кръстосания огън на престрелката са загинали още трима войници, като не е ясно дали са украинци, или и е имало и други чужденци. Българинът, който продължава да се бие в Украйна и който всъщност е помогнал на Светльо да се включи в армията, бранеща страната от руската агресия, също е от София. Това потвърди пред „Телеграф“ и Боян Расате.

Свидетел

„Всички ни боли от загубата на Светльо и се надяваме на чудо, но след като за станалото ни съобщава човек, който e бил на метри от него, мисля, че просто трябва да се примирим. Със сигурност никой не би излъгал за такова нещо“, коментира Расате.

„Със Светльо се познавахме, но не сме близки приятели, той си имаше други кръгове. И двамата сме левскари, но аз не ходя на мачове. Важно е обаче да се знае, че той е загинал за кауза и със съзнанието, че иска да е част от тази борба. Ако беше за пари или както се коментира за по 3000 долара на месец, щеше да се е върнал. Той е герой и всякакви други коментари и интерпретации в момента са недопустими“, категоричен е още Расате.

По думите му Славков още в края на лятото е споделял с малцина свои близки, че иска да отиде да се бие в Украйна. В крайна сметка обаче е тръгнал тайно и когато се е чул с тях по-късно, ги е информирал, че вече е там. На въпрос защо не е казал кога и как ще пътува, Светослав отговорил, че не е искал нещо да се прецака.

Пари

След като разбрали, че Славков вече е в Украйна, негови идеологически съмишленици и приятели сред ултрасите на „Левски“ организирали кампания за събиране на средства, за да му осигурят качествена екипировка. Общата събрана сума, която му изпратили, била около 8000 лева. Средствата са помогнали боецът да се снабди с чисто нова каска, бронежилетка и стрелкови бързомер. „Малко преди Нова година с друг българин, който се би за Украйна през 2014, 2015 и 2016 година, събрахме зимни дрехи, каквито ползват в американската армия, и ги пратихме, но явно няма да стигнат до него“, каза още Расате. Ескалацията на боевете в края на декември е провокирала изпращането на Светльо на предната линия на фронта при Купянск, близо до Харков. Мястото, на което се е водило сражението, е голо поле с много кратери от снаряди и плитки дупки, копани набързо от отделни войници. Светльо е загинал от огнестрелна рана, а не от осколка.

Отхвърлен

Първоначално 31-годишният българин е получил отказ да бъде допуснат до формированията, които помагат на украинската армия, защото не е имал военна подготовка. Неговият другар обаче е съдействал и в крайна сметка той е бил зачислен като доброволец към 40-и отделен стрелкови батальон КОДАК. Определяният като убеден националист и антикомунист е трябвало да продължи обучението си и предстояло преместването в друг батальон като снайперист.

Процедурата по зачисляването по принцип минава и през украинското посолство в София. Попълва се формуляр, в който се декларира и че не си осъждан и не си обект на съдебно преследване. За тези, които не отговорят на изискванията, опцията е да отидат на място и да се запишат като доброволци. Подписва се договор с украинската армия, но запознати с документа са категорични, че всеки може да се откаже, ако прецени, че не може да издържи на напрежението и физическите усилия. Такъв контракт е имал и Славков.

Скръб

Заради силната скръб от вестта за смъртта на сина си, бащата на Светльо е помолил неговите приятели най-вече от ултрас средите да не разказват за него пред медиите. „Телеграф“ се свърза с няколко момчета от агитката на „Левски“, които са били в една компания с него, но те бяха категорични, че няма какво повече да добавят и че скърбят за един смел и точен във взаимоотношенията съмишленик.

Светльо Славков е общувал и с фенове на ЦСКА, макар да е бил запален ултрас на сините.

 Светльо Славков е общувал и с фенове на ЦСКА, макар да е бил запален ултрас на сините.
Facebook

Славков има и по-голяма сестра, която заедно с родителите му го чакала да се прибере в България. Имал е и приятелка, но били разделени, когато решил да замине в Украйна. Спортувал любителски - предпочитал силови тренировки, обичал футбола. У нас последно работел като транжор в кланица.

Светослав Славков

 Светослав Славков
Facebook

Расате и Светльо се чули за последно на 23 декември 2023 г. - ден преди да бъде изпратен на първа линия. После загубил връзка с него. Бил убит в последния ден на 2023 г. - на 31 декември. Младият мъж бе петият българин, отишъл да воюва за Украйна. Първите двама се върнаха преди година, а преди две седмици се прибра и третият - Иван Калчев.

Тялото му още е на бойното поле

По информация от бойния другар на Светослав Славков от Украйна тялото му все още е на бойното поле. „До момента няма други сведения. Ще съдействаме с каквото е необходимо той да бъде погребан в България, но не си представяйте, че това може да се случи следващата седмица. Церемонията по погребението на мой познат украинец, който загина още в началото на войната, през март 2022, се състоя година по-късно. Такива се реалностите на войната, грозни и отблъскващи“, каза още Боян Расате пред „Телеграф“. Районът, в който е загинал, е изключително опасен, а престрелките са интензивни.